22 september 2020 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Belevingsvlucht voor geluidsoverlast Lelystad Airport

Geplaatst op: 22 mei 2018

Om te kijken met hoeveel lawaai de vliegtuigen over de aanvliegroute naar Lelystad Airport overkomen, heeft het ministerie een testdag georganiseerd. Op 30 mei, tussen 15:30 en 21:30, doet een Boeing 737 800 alle aanvliegroutes aan. Het gevaarte komt dan ook over Zwartewaterland.

Bij de testvlucht gaat men uit van het worst-case scenario. Het vliegtuig vliegt de minimale hoogtes zoals de routes ontworpen zijn, zodat de maximale geluidsbelasting te horen is. Delen van de routes overlappen, dus sommige gebieden krijgen het vliegtuig twee keer over.

Of het vliegtuig daadwerkelijk gaat vliegen, is nog niet helemaal zeker. Dat wordt pas ’s ochtends op 30 mei definitief vastgesteld. ”Afwegingen dan om de vlucht niet te laten plaatsvinden zijn specifieke weeromstandigheden die van invloed kunnen zijn op de geluidsbeleving, zoals stromende regen, windkracht boven 6 beaufort en stevige onweersbuien. Daarnaast gaat de vlucht niet door bij code rood van het KNMI en als volgens de gezagvoerder de veiligheid in het geding is”, schrijft de overheid in een nieuwsbrief.

Helemaal representatief zal de testdag niet zijn, erkent de regiegroep. “Er zitten beperkingen aan de vlucht en deze zal dus niet voor 100 procent representatief zijn voor de praktijk.” Naast de bemanning zijn er bijvoorbeeld geen passagiers aan boord. Wel wordt dat gewicht grotendeels gecompenseerd met extra brandstof.

Het vliegtuig kan ook niet starten en/of landen op Lelystad Airport. Er is daar geen luchtverkeersleiding aanwezig, en de vereiste verlengde baan is nog niet geschikt voor dit type vliegtuig. Meer informatie over de vlucht is te vinden op www.belevingsvlucht.nl.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Nightstore