23 september 2020 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Coalitiepartijen presenteren ‘groen’ akkoord

Geplaatst op: 28 mei 2018

De kersverse coalitie van CU, SGP en debutant BGZ heeft vanavond haar coalitieprogramma gepresenteerd. Het akkoord, met veel aandacht voor duurzaamheid, draagt de titel ‘Inwoners maken Zwartewaterland mogelijk’.

De komende vier jaar wil deze coalitie dat inwoners centraal stellen en betrekken we bij het bestuur. “We betrekken vroegtijdig open en eerlijk burgers bij beleidskeuzes en/of grote ontwikkelingen. We benaderen inwoners, jong en oud, persoonlijk en bieden de mogelijkheid om actief mee te denken en te doen bij veranderingen. Politieke processen vinden zoveel mogelijk in de openbaarheid plaats”, luidt de belofte van CU/SGP/BGZ.

Bladerend door het akkoord vallen een aantal plannen op. Zo speelt deze coalitie met de gedachte een jaarlijks terugkerend, kern-overschrijdend evenement te lanceren. Dit in overleg met scholen in combinatie met kunst en cultuur. “Cultuureducatie ontwikkelt sterk het creatieve vermogen van leerlingen en het begrip voor andere normen, waarden en culturen. In overleg met de scholen willen we meer de nadruk leggen op het ontwikkelen van talenten”, luidt de motivatie.

Op gebied van duurzaamheid wil het aankomend college ook stappen zetten. De coalitie neemt zich voor het thema duurzaamheid mee te nemen in elke beslissing waar het relevant is. Een concreet punt is dat de gemeente versneld onafhankelijk wil worden van aardgas. Voor 2040 moet dat zijn geregeld.

Als het om de drie centra van de gemeente willen de drie partijen samen met recreatie- en toeristische ondernemers een notitie opstellen waarin verblijfsrecreatie in en rond Zwartewaterland wordt gestimuleerd. “Hierbij spelen fietsen en varen een belangrijke rol als dragers van het toerisme, samen met ons historisch en (religieus) erfgoed.”

Wat ongewijzigd blijft is dat ook de komende vier jaar winkels op zondag gesloten blijven om de collectieve rustdag te bewaren.
De gemeente volgt de trend in de grote steden door per kern een leegstaand gemeentelijk gebouw te gaan gebruiken als bedrijfsverzamelgebouw voor (startende/zzp) ondernemers.

Opvallend veel aandacht is er voor fietsen en fietsers. De coalitie wil investeren in wandel- en fietsgebieden. “We maken ons sterk voor de aanleg van wandelpaden bij bijvoorbeeld Hasselt om de Weede, bij de uiterwaarden en de dijk van het Zwarte Water/Zwarte Meer.”
Ze spreken over ‘een ambitieuze fietsagenda’ voor Zwartewaterland. Belangrijke thema’s in deze agenda zijn: veiligheid, parkeren, fiets delen en elektrisch fietsen.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore