19 september 2020 Gebruikers online: 18
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Kalkovendag treft het niet met het weer

Geplaatst op: 2 juni 2018

Het is zo’n dag waarop Buienradar vertelt dat het al lang droog moet zijn, maar waarop de regen soms zacht en soms harder uit de lucht blijft vallen. De weeromstandigheden zitten de Kalkovendag 2018 kortom niet mee en dat is rond de middag ook te merken aan de publieke belangstelling.

“Dit hadden we niet besteld…”, zegt een vrijwilligster, terwijl ze een hand onder een kraampje vandaan haalt. Die wordt nat. “We zeggen de hele ochtend al dat volgens Buienradar het over vijf minuten droog wordt”, glimlacht Gerrie van Leussen even verderop onderdak. En dat terwijl de Kalkovendag traditioneel de opener van het toeristenseizoen in Hasselt is.

En die toeristen weten de Kalkovens prima te vinden, vertelt rondleider Johan Buter. “Wij mogen echt niet klagen over de belangstelling. Steeds meer Belgen komen bijvoorbeeld, valt mij op. En onlangs is voor het eerst een educatie project gestart: scholen uit Zwartewaterland bezoeken cultureel erfgoed. We hebben nu vier scholen op bezoek gehad en de kinderen toonden veel interesse.”

Plannen zijn er ook genoeg, vertelt Van Leussen. “We willen in een van de kalkovens graag een plateau, zodat je met mensen daar binnen kunt. Nu loop je naar een hek en vertel je daar het verhaal. Verder willen we toch weer branden. Niet in de kalkovens, maar wel om het oude proces te kunnen laten zien. Dat zou een mooie aanvulling zijn.”

Dit seizoen heeft het bestuur vooral gewerkt aan pr-materiaal. Er zijn nieuwe flyers, nieuwe bordjes en speciale kleding voor de vrijwilligers. Helaas zijn die net niet op tijd voor de Kalkovendag. Voor wie de deur nog uit wil: om 16.00 uur is er een optreden van d’Hakkapel bij de kalkovens.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore