19 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Selderhuis opent expo over Reformatie en Synode van Dordrecht

Geplaatst op: 29 juni 2018

Overal in de wereld wordt aandacht besteed aan 400 jaar Synode van Dordrecht en 500 jaar Reformatie, maar een expositie was er niet. Dat merkt professor Herman Selderhuis vrijdag op bij de opening van de nieuwe expositie in het oude stadhuis. Een wereldprimeurtje kortom voor Hasselt.

De Reformatie en de Synode van Dordrecht zetten de kerkelijke wereld op hun kop, zeker in onze regio zijn de gevolgen nog overal te zien. “Er zijn alleen al veertig richtingen in de protestantse kerk. Al geloof ik niet dat dit de bedoeling was van de Synode van Dordrecht”, grapte Eppo Schmidt van de Historische Vereniging bij de opening. Er werden destijds vooral regels vastgesteld, bijvoorbeeld over catechesatie, het liedboek en andere onderdelen die nog steeds gangbaar zijn binnen de kerk.

Volgens Selderhuis kon de tentoonstelling wel eens de nodige bezoekers naar Hasselt doen komen. Hij toonde het grote artikel in het Reformatorisch Dagblad van deze week. “Deze week mocht ik de expositie al bekijken met een groep Indonesiërs. Die waren zeer onder de indruk. En later dit jaar kom ik nog met een groep Deense predikanten.”

Selderhuis kreeg van Schmidt nog een ingelijste prent van Hasselt voordat de deuren naar de expositieruimte open gingen. “Je bent altijd enthousiast bezig om Hasselt voor het voetlicht te krijgen. Een ware ambassadeur van de stad”, aldus Schmidt. Woorden die een anekdote uit de herinneringen van Selderhuis oprakelden. “Twintig jaar geleden was er nog geen plaats voor mij in deze herberg: de kavels aan de Nadorst waren alleen voor Hasselters bestemd. Uiteindelijk kon ik toch ruimte krijgen omdat ik wel eens preekte in Hasselt. Daarmee had ik een sociaal-economische binding…”

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour