24 april 2024 Gebruikers online: 8
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Euifeest 2018: vertrouwd recept met kleine veranderingen

Geplaatst op: 22 augustus 2018

Rieneke van der Kolk onder de nieuwe bloemrijke verlichting van de Nieuwstraat

Nog maar een paar dagen voor het Euifeest weer van start gaat. Overal in Hasselt ontstaat weer de gezelligheid in de straten met buren die de lampjes ophangen en poppen voor de deur zetten. Wie ook uitkijken naar het feest zijn de mensen van de organisatie. Voor de Oranjevereniging wordt dan zichtbaar waar al bijna een jaar voorbereidingswerk in zit. Voorzitter Rieneke van der Kolk vertelt op het terras van De Herderin over de komende editie van Hasselts Euifeest.

Aan alles is te zien dat Rieneke zin heeft in het festijn. Ondanks het vele geregel en gedoe is het voor haar en het bestuur een mooie klus om te klaren. “Ik ken de hele route van de verlichte straten al uit m’n hoofd, kan het wel dromen”, vertelt zij met een lach.

Euifeest 2018 wordt kortgezegd een voortzetting van wat al goed is gebleken afgelopen jaargangen. Jaren waar in allerlei vernieuwingen zijn doorgevoerd zoals de Euibattle, die maar groter en groter wordt. “Voor de Euibattle hebben we dit jaar 24 teams! Het is verdriedubbeld vergeleken met het eerste jaar dat we het hielden. Het is een evenement voor iedereen, jong en oud, dat maakt het zo succesvol. We proberen iedereen van 0 tot 100 bij elkaar te krijgen”, vertelt Rieneke die zelf ook een keer heeft deelgenomen aan de competitie met allerlei bizarre onderdelen.

“We hebben trouwens altijd goed weer gehad met de Euibattle. Maar met de huidige weersvoorspellingen voor aanstaande zaterdag lijkt dat te veranderen.” Het aankomend weekend beleeft volgens meteorologen een zomerdip met lage temperaturen en veel regen. “Ach, ook wel eens leuk voor de verandering”, zegt de blijvend optimistische voorzitter.

Peertje voor peertje draaien bewoners van de Hoogstraat in de fittingen

Stabiliteit is het ook het woord als je kijkt naar het aantal straten dat verlichting en/of versiering plaatst. Een vergelijkbaar aantal dingt mee om prijzen in de verschillende categorieën. Euidart is dit jaar naar donderdag geplaatst voor deelnemers die liever aan het eind van de week vrij kunnen nemen van hun werk. De klimwand naast de Grote Kerk belooft een fraaie vervanging te zijn van het gecancelde abseilen.

Nieuw is de minimale leeftijdsgrens die dit jaar geldt voor toegang tot de feesttent op woensdag, donderdag en de laatste zaterdag. Toegang is voor iedereen van 14 jaar en ouder. Daarmee wil de vereniging jeugd die in de ‘ontdekkingsfase’ zit zoveel mogelijk behoeden voor alcoholgebruik. “Regels als het onder toezicht van volwassenen toegang verlenen van de allerjongsten hebben helaas niet geleid tot het gewenste resultaat”, schreef de Oranjevereniging dinsdag op haar facebookpagina. Dit kwam de organisatie in de reacties op kritiek te staan. Vooral het punt dat er voor de jonge jeugd nu niets is in de feesttent om naar uit te kijken, snapt Rieneke goed. “Volgend jaar gaan we zeker iets voor die doelgroep bedenken in de tent”, belooft zij. Sowieso gaat de Oranjevereniging in 2019 uitpakken met Euifeest in verband met het zestigjarig bestaan van de vereniging.

Voor de oudere jeugd neemt de organisatie ook maatregelen. Net zoals vorig jaar zullen we met de jongeren samen de tent verlaten als zij richting het centrum trekken over het Eiland en de Ridderstraat. De straatversieringen zijn niet altijd veilig als beschonken jeugd langs trekt.

Sinds er op de laatste zaterdagavond geregeld aansprekende artiesten op het programma staan, is ook het bezoek van buiten Hasselt toegenomen. Om hen gemakkelijk weer thuis te krijgen is er dit jaar een taxi-standplaats gecreëerd om bezoekers uit bijvoorbeeld Genemuiden, Rouveen en Nieuwleusen snel te kunnen vervoeren.

Over die programmering gesproken: “ik gok dat we voor de zaterdag weer uitverkocht raken.” Happy hardcore-helden als Dune en Flamman & Abraxas bestijgen het podium. Voor veel dertigers en veertigers brengt dat nostalgie, maar ook de jongere generatie is opvallend enthousiast over die oudere gabberklanken. Ook Rieneke heeft zichzelf vrijgepland van verplichtingen die avond: “dan vier ik een feestje in de tent, absoluut.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Eén reactie op “Euifeest 2018: vertrouwd recept met kleine veranderingen”

Contour