19 september 2020 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gemoedelijke oogstdag met slechte rogge

Geplaatst op: 28 augustus 2018

“De bedoeling is dat je de koren uit de halmen slaat”, krijgen de kinderen als instructie. Op de oogstdag dinsdag bij de Veldschuur staan zij op ambachtelijke wijze met stokken de rogge te dorsen. “Goed op de halmen hè!”, aldus een medewerker van Staatsbosbeheer.

Johannes ten Klooster staat er ook bij te kijken of het allemaal goed gaat met het dorswerk. Zo’n dertig jaar verbouwd hij nu rogge op een landje van 10 are in Zwartewatersklooster, een graan dat weinig in de streek wordt verbouwd. Nu medewerkers van de Veldschuur het zaai- en oogstwerk verrichten heeft hij weinig omkijken meer naar het graan. “Van ’t jaar is ’t helemaal niks”, zegt Ten Klooster over de kwaliteit van de rogge. “Veels te droog door het hete weer.” Maar al met al is er nog voldoende rogge om te dorsen. Dit jaar is ook dorsvereniging Sterrenbos uit Dalfsen aanwezig met een zogeheten ‘dorskast’, een machine gebouwd in de vijftiger jaren.

Verder staan verschillende kraampjes her en der verspreid over het terrein van de Veldschuur. De weergoden zijn het evenement goed gezind. Bij de broodoven, die al jaren een vaste plek heeft, worden koekjes en stokbroden afgebakken voor de kinderen. Op de vuurplaats ernaast zit Eddy Stegeman om zelfgedraaide springtouwen van kinderen aan te nemen en de kleine uitstekende draadjes te verschroeien om het geheel gladder te krijgen. Binnen is een bakker druk in de weer met koekjesdeeg maken en afbakken. Om hem heen staan kinderen druk bezig met verfraaien van de baksels. Wie trek heeft kan in de Veldschuur ook een pannenkoek bestellen. Enkele dames in Staphorster klederdracht bakken non-stop pannekoeken die de bezoekers zich goed laten smaken.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore