22 september 2020 Gebruikers online: 30
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Eikoerei in Genemuiden

Geplaatst op: 5 september 2018

Na vele maanden van voorbereiding is het over ruim anderhalve week zover: Eikoerei 2018 gaat van start. Het programmaboekje met daarin alle activiteiten wordt komende woensdag huis-aan-huis verspeid. Op vrijdagavond 14 september verzorgt De Taelkrink de inmiddels traditionele streektaalavond. Dit jaar geen verkiezing van het mooiste Gaellemuniger woord, maar wel een streektaalspel en de voorstelling Braand! Zaterdag is er muziek, film, (straat)theater, een speciale markt, kinderactiviteiten, een pendelbus naar Eurom, de hoofdsponsor dit jaar, en nog veel meer. En als afsluiting wederom Zingnd noar de Zundag.

Ook is er een wedstrijd suker bakken. ‘Suker’ werd vroeger door alle Genemuider bakkers gebakken. Met de echte Gællemuniger bakkers verdween echter ook de suker uit de schappen. Er zijn wel nabootsingen als ‘Genemuider brok’ enz. te koop, maar die zijn toch wezenlijk anders dan de ‘suker’ van vroeger.

In Genemuiden zijn echter talloze thuisbakkers en –baksters die, allemaal met een eigen recept, regelmatig suker bakken. SCEG daagt hen uit daarmee tijdens Eikoerei mee te dingen naar de titel van “Beste sukerbakker van Gællemuun”.

Tijdens Eikoerei zal er op het Havenplein een speciale ‘sukerkroame’ staan. Daar kan elke sukerbakker die mee wil dingen naar de titel ‘s morgens tussen 11.15 en 12.00 uur zijn/haar suker (een stuk van ongeveer 20 x 20 cm) met daarbij een briefje met naam, adres en telefoonnummer inleveren.

Daarna zal een deskundige jury, bestaande uit (kinderen van) voormalige Gællemuniger bakkers  beoordelen wie de beste Gællemuniger sukerbakker is. Om 15.00 zal de jury haar bevindingen bekendmaken en vindt de prijsuitreiking plaats, weer bij de ‘sukerkroame’ op het Havenplein.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore