24 april 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Excursiereis naar Auschwitz

Geplaatst op: 7 september 2018

De stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland organiseert voor 13 tot en met 16 mei in 2019 een excursiereis naar Auschwitz in Polen. Het doel van de stichting is om de herinnering aan de Joodse inwoners van Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden, die in de oorlog zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen van de Nazi’s, levend te houden.

Dat wil de stichting bereiken door het houden van lezingen en exposities, het oprichten van monumenten, educatie en de organisatie van excursies, zoals volgend jaar de vierdaagse reis naar Polen. Naast de excursie naar het voormalige vernietigingskamp wordt ook een bezoek gebracht aan de stad Krakau, waar de deelnemers aan de reis vier dagen verblijven.

Maar een belangrijk onderdeel is de dagexcursie naar Auschwitz, waar tijdens de oorlogsjaren ruim een miljoen mensen, merendeels joden, door de Duitse bezetters zijn vergast. Het was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond uit Auschwitz I, het basiskamp, het immens grote Auschwitz-Birkenau (het vernietigingskamp), Auschwitz -Monowitz (een werkkamp) en een aantal subkampen. De deelnemers aan de excursie worden hier rondgeleid door een Nederlands sprekende gids. In de stad Krakau worden onder meer bezoeken gebracht aan de Joodse wijk, de voormalige emaillefabriek van Oskar Schindler (bekend van de gelijknamige film), een synagoge, kasteel Wawel en het plein van de helden van de getto.

De vliegreis is in eerste instantie bedoeld voor de donateurs van de stichting, maar het bestuur heeft besloten dat iedereen die belangstelling heeft om een keer Auschwitz te bezoeken zich ook kan opgeven. Voorwaarde daarbij is wel dat degene die mee willen zich ook dienen aan te melden voor het donateurschap. Voor meer informatie of aanmelding (vóór 30 september) voor de vierdaagse vliegreis kan men zich in verbinding stellen met Wim Zwitser in Hasselt via wimzwitser@planet.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour