19 september 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Streektaalfestival Eikoerei in Genemuiden

Geplaatst op: 10 september 2018

Eikoerei is Gaellemuniger dialect voor drukte, gedoe, reuring! En dat is er ook op aanstaande vrijdag 14 en zaterdag 15 september in Genemuiden. Beide dagen gaat de organisatie “Deur de Tied” van vroeger tot vandaag.

De inwoners van Zwartewaterland hebben het programmaboekje afgelopen week in de brievenbus ontvangen en voor degenen die dit hebben ingezien is het verhaal duidelijk. Het programmaboekje s ook te vinden op www.sceggenemuiden.nl In de diverse media, Facebook, Twitter en Instagram worden voorproefjes gepresenteerd.

Vrijdagavond 14 september is de streektaalavond met een spel en de opvoering van Braand, over de grote stadssbrand in 1868. Zaterdag 15 september een keur aan entertainment met artiesten als Koop Drost, Muppet Stuff, maar vooral (oud) Gaellemuniger zangers en nog veel meer in de muziektent op het Havenplein en in ´t Olde Staduus. In de haven liggen (nostalgische) schepen, waaronder de Vijf Gebroeders, en op de kade zullen onze visrokers voor de geur en smaak  van vers gerookt vis zalm en paling zorgen.

Bezoek naast de vele kramen met streekproducten zoals advocaat, rijstepap en honing ook de SCEG kraam. Hier laat SCEG zien wat er dit seizoen op het programma staat, zoals een bezoek aan de Meyer Werft te Papenburg (D) op zaterdag 19 september, gevolgd door de Gaellemuniger Bokkentocht op vrijdag 5 oktober. Maar SCEG heeft veel meer in petto voor het seizoen 2018/2019 zoals de Jamsessie, workshop beelden maken, SCEG get klassiek en nog veel meer.

In ’t Olde Staduus is de theaterzaal en filmzaal en in de hal het onlangs in gebruik genomen (oude) uurwerk van de Grote Kerk. Op het Havenplein zal een gezellig terras worden ingericht waarbij plaatselijke horecaondernemers, dit jaar  ‘d Olde Soldoat en foodcar Wij Samen, de bezoekers van een hapje en drankje kunnen voorzien. Ook de kinderen worden niet vergeten: er zijn voor hen diverse activiteiten.

Heel bijzonder en een aanrader is, om zaterdag de (nostalgische) bus vanaf het Havenplein te pakken om een kijkje te nemen in het immens grote,  nieuwe magazijn van Eurom, dit jaar de hoofdsponsor van Eikoerei. Eurom is DE leverancier van o.a. terrasverwarming, airco, hogedrukreinigers en nog veel meer in Nederland en vele andere landen. Ook zullen deze dag de deuren van het Tapijtmuseum en het Historisch Centrum Genemuiden open staan en zal er in zorgcentrum de Meente een programma voor ouderen worden samengesteld.

En wanneer de avond valt, sluit “Zingnd noar de Zundag” de dag af, een zangdienst met korte meditatie in dialect, waarbij het zingen van de bovenstem niet zal ontbreken. Al met al twee dagen van cultuur en erfgoed met een knipoog naar vandaag en morgen.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore