28 september 2020 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Veel ‘bodemschatten’ gevonden in Hasselt

Geplaatst op: 15 september 2018

Veel belangstelling voor archeologie tijdens Eikoerei.

De vondst van de vestingmuur op het Justitiebastion is niet de enige ‘bodemvondst’ in Hasselt van de laatste tijd. Dat blijkt uit de nieuwsbrief van de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland. Bij werkzaamheden op het Diamantenbolwerk zijn bijvoorbeeld musketkogels en duiten gevonden, waaronder een duit van Overijssel uit 1769. Die verkeert volgens de werkgroep in goede staat.

Eerder werden bij de reconstructie van de Buiten de Enkpoort muurresten aangetroffen. De werkgroep onderzoekt enkele metselstenen en hoopt zo te kunnen vaststellen hoe oud ze zijn. Ook bij de werkzaamheden aan de N331 zijn werkgroepleden actief geweest. In de modderige veenlagen werden tientallen scherven uit verschillende periodes gevonden. Ook kwamen er twee pijpenkoppen gevonden.

Ook in Zwartsluis had de werkgroep, die pas in augustus 2017 is opgericht, succes. Daar werd de fundering van een oude school blootgelegd. Ook werden een molensteen van de oude molen en vijf graanmaten gevonden.

De werkgroep stond zaterdag met een kraam op streektaalfestival Eikoerei in Genemuiden. Daar toonden veel mensen belangstelling voor het werk van de groep.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore