22 september 2020 Gebruikers online: 30
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Centrummanager moet het tij voor Hasselt keren

Geplaatst op: 9 oktober 2018

Helemaal zeker is het nog niet, maar het lijkt erop dat Hasselt een centrummanager krijgt. Dat zei burgemeester Bilder dinsdag ‘met meel in de mond’ tijdens een persbijeenkomst in het gemeentehuis. De manager moet de ‘neerwaartse spiraal van Hasselt ombuigen in de goede richting’, aldus de burgemeester. In nog duidelijker taal: “Het is er op of er onder voor Hasselt.”

Dat zegt Bilder met de leegstand in het centrum voor ogen. De winkels die de afgelopen periode zijn vertrokken zijn niet meer op de vingers van één hand te tellen. Met een aantal betrokkenen werkt de gemeente aan een plan van aanpak en de aanstelling van een centrummanager is daarbij een van de denkrichtingen. “Ons streven is dat het in Hasselt leuk winkelen is en dat je dat kunt combineren met ‘er even tussenuit’. Daarbij zou een centrummanager een belangrijke rol kunnen spelen: we willen iemand op deze situatie zetten en dat mag geld kosten”, aldus Bilder.

Winkels én mensen zijn daarvoor nodig, benadrukt de burgemeester. Al is blind staren op middenstand ook niet de bedoeling. “Wat we vooral hebben geleerd is dat er reuring moet zijn. Neem de komst van een huisartsenpraktijk aan de Nieuwstraat: een paar jaar geleden zou je dat als niet wenselijk beschouwen, terwijl het nu een mooie aanvulling is. Iemand die de dokter bezoekt, neemt wellicht ook een bloemetje mee. Het gaat er om dat er wat te beleven valt.”

Een nog veel belangrijkere randvoorwaarde is echter dat Hasselters in eigen stad inkopen doen, zegt Bilder. Dat gebeurt in Hasselt minder dan in pakweg Genemuiden en Zwartsluis. “Winkelen in de eigen plaats is zonder meer stap 1. Stap twee is dat er meer winkels komen. Aan beide zaken gaan we werken.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

9 reacties op “Centrummanager moet het tij voor Hasselt keren”

  1. Elize. Beter dan haar kun je het probleem niet samenvatten. Perspectief: promoot Hasselt voor de toerist inclusief Chinese. Zet historisch Hasselt op de kaart door de nieuwe rotondes aan te kleden met onze monumenten. Laat de binnenstad van Hasselt daar zien . zet er een kanon op .een ridder.een stadsmuur een torentje..gemetseld of in cortonstaal. Laat eindelijk eens zien wat het hart van Hasselt is aan de passant. En maak de ingangen van Hasselt fleuri zoals de franse stadjes. Nodig uit om binnen te komen.Hasselters wees eens gastvrij met de blik naar buiten en verlaat uw naar binnen gerichte mentaliteit. Of slaap in.

  2. Sonja slaat volgens mij de spijker op de kop. Hema, Kruidvat, Action, Zeeman, dat soort winkels moet je zien aan te trekken. Anders is het vrij kansloos naar mijn idee. En dan is het inderdaad nog zeer de vraag of het centrum daarvoor de aangewezen plek is. Persoonlijk zie ik meer mogelijkheden als het centrum aantrekkelijker wordt gemaakt voor toerisme. Ik hoop dat de Gemeente koppen met spijkers durft te slaan en wens de toekomstige centrummanager veel succes.

  3. AH daar komt de aap uit de mouw , daarom was er in en om de Nadorst geen plek voor de nieuwe huisarts, ik wist dat dit plan door de strot werdt gedrukt , gaten vullen noemt men zo iets !!!! hoe en wat dat maakt niks uit!!!! as et gat maar gevuld is. !!!!

  4. Misschien eens goed kijken wat er nog voor winkelpanden zijn, er wonen steeds meer mensen in zulke panden!!

  5. Kansloos!…Hasselt moet eens zijn kop uit het zand halen. Middenstand in het centrum is niet haalbaal meer. Ten eerste is er te weinig parkeerruimte, de bereikbaarheid is slecht, zeker voor bevoorrading. Dan komt er nog bij dat er juist te weinig panden met winkelbestemming over zijn en die er nog zijn, zijn vaak te klein. Vroeger was de hele gracht en Ridderstraat winkels. Nu zitten daar allemaal woonbestemmingen op, dat worden dus nooit meer winkels. We moeten eens ophouden met ons vast te houden aan die binnenstad als winkelcentrum. Ik pleit voor een geheel nieuw winkelcentrum tegenover Om De Weede, tussen de van Heasoltelaan en de Zandvoortweg. Daar is ruimte genoeg en de bereikbaarheid is stukken malen beter. Tevens vind ik juist dat erbij zo’n winkelcentrum een algehele dokters post en apotheek moet komen. Zelfs de tandarts en de Bieb kunnen er naar toe. Net zoals in Nieuwleusen. Laat de binnenstad weer een mooi historisch centrum worden, waar lekker doorheen gefietst of gewandeld kan worden. Waar een bruisend horeca leven is. Dus sloop dat lelijke apotheek gebouw, breng een mooi stadsparkje er voor terug. En zo min mogelijk auto’s in het historisch centrum.

  6. Ik ben blij dat het de gemeente opvalt dat het winkelbestand steeds kariger wordt en dat het nu “zelfs geld mag kosten” om dit (deels) te herstellen. Ik ben het eens dat ook de markt terug moet naar het centrum/kaai. Een jaarlijkse kerstmarkt van een aantal weken lijkt me ook een strak plan. Subsidie op de winkelhuur voor nieuwe ondernemers zou ook een goed idee zijn gedurende de periode dat het winkelend publiek nog niet met grote getale in de binnenstad aanwezig zijn.

  7. Helemaal mee eens. Zorg dat er een paar grotere ketens zich I Hasselt vestigen, dan is het voor een groenteboer en slager ook weer aantrekkelijk om een winkel te starten.

  8. Misschien is het handig om aantrekkelijke winkels naar Hasselt te laten gaan ipv alles naar Genemuiden….zoals een HEMA en Kruidvat…dat is wat mensen aantrekt… Je moet nu voor zoveel producten toch al naar andere centra dat je ook het laatste wat wel in Hasselt kunt kopen ook in een andere centrum koopt omdat je daar dan al bent….

Nightstore