19 september 2020 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Chinese touroperators ‘already touched’

Geplaatst op: 10 oktober 2018

Yin en Yang-teken leidt tot enthousiasme.

Een beetje geluk moet je hebben met citymarketing: uitgerekend op de dag dat Chinese touroperators de stad bezoeken, ligt Hasselt er adembenemend mooi bij. De oktoberzon duwt de laatste restjes ochtenddauw van het Zwarte Water af, als de boot met Chinezen de grachten van Hasselt verruilt voor de brede rivier. “We hebben ze verteld dat het altijd zulk weer is in Hasselt”, glimlacht burgemeester Bilder.

Dat hij bij het bezoek aanwezig is, blijkt een gouden greep. “Toen we in de bus vertelden dat de burgemeester aanwezig zou zijn, klonk er gejuich. Chinezen vinden dat heel belangrijk. Ze wilden allemaal voorgesteld worden aan de burgemeester”, vertelt Tineke van de Wetering van de gemeente Zwartewaterland. Zij staat op de Rivierboulevard waar de boot aanmeert.

Wilma Veldman begeleidt de Chinezen vervolgens richting de Grote Kerk. Het gezelschap komt dan van De Linde af, waar ze een authentiek Chinees ontbijt kregen voorgeschoteld. Ook dat valt in de smaak. “Noodles en warm water op tafel”, ontvouwt Van de Wetering een deel van het culinaire geheim. Chinezen zijn minder gek op brood en een eitje in de ochtend blijkbaar.

De gasten zijn dan ondertussen al enthousiast over Hasselt, vertelt Veldman. “Ze zijn echt heel geïnteresseerd in de geschiedenis van ons land en willen weten hoe mensen hier leven, wat de cultuur is. Daarom willen ze graag naar kleinere steden. In Amsterdam vinden ze die historie tegenwoordig veel minder.” De gids wijst haar toehoorders op de yin en yang tekens op de Grote Kerk. Een enthousiast gejoel klinkt op. Net als een zacht orgelgeluid. Hasselt haalt deze ochtend alles uit de kast.

Binnen zijn de Chinezen onder de indruk van het imposante orgel dat verantwoordelijk is voor de klanken. Ook de afbeelding van Christoffel trekt belangstelling. Langer dan volgens de planning gedacht blijft het gezelschap in de kerk. Uiteindelijk steken ze de straat over om ook het oude stadhuis te bekijken. Veldman vertelt onder meer over de verzameling haakbussen. “Hookguns…”, zegt ze.

De leidster van het gezelschap touroperators zoekt ondertussen Tineke van de Wetering op. “What a warm welcome”, zegt ze. En dan een nog veel belangrijker boodschap. “We are already touched….”, klinkt het. In gedachten moet Van de Wetering de bussen met Aziatische toeristen al door de Hoogstraat het centrum van Hasselt zien binnenrijden.

Een beetje concurrentie is er nog wel: na het bezoek aan Hasselt gaat de delegatie door naar Kampen. Over een stad met monumenten en historie gesproken. “Maar ik denk dat het geen kwestie van of, of, maar en, en is”, zegt burgemeester Bilder. “Giethoorn kan de stroom toeristen moeilijk aan en daarom probeert de regio om te zorgen voor meer spreiding. Hasselt en Kampen zijn wat dat betreft hele interessante plaatsen.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Eén reactie op “Chinese touroperators ‘already touched’”

Nightstore