19 september 2020 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Het mooiste plekje van Hasselt – Eendenkooi Haasjes (3)

Geplaatst op: 29 oktober 2018

Heleen Eenkhoorn woont al bijna dertig jaar in Hasselt. Door haar werk voor Hanzestad Hasselt Marketing (HHM) heeft zij de stad zelf, maar ook het buitengebied goed leren kennen. Zo kwam ze twee jaar geleden voor de eerste keer binnen ‘de poorten’ van Eendenkooi Haasjes in Genne. Voor veel Hasselters een onbekende plek misschien, maar voor Heleen is dat ‘Het mooiste plekje van Hasselt.’

Het was een klein mysterie voor Heleen wat er achter de bossen en schuttingen schuilging. “De plek heeft iets geheimzinnigs”, vertelt ze. Vanaf de Klinkerweg krijg je amper een indruk van de eendenkooi. “De wilde woeste natuur daarbinnen vind ik heel bijzonder”, vervolgt Heleen die eenmaal binnen vooral verrast was door wat ze zag.

“De eendenkooi zit bij ons (red. HHM) in de Knapzakroute. In 2016 ben ik er pas voor het eerst binnen geweest. Wij zijn toen begonnen met een aantal arrangementen. Zo hebben wij er ook eentje voor het buitengebied waar wij Natuurboerderij Hogeboom, Camping De Stadsgaten en dus ook Eendenkooi Haasjes hadden opgenomen.

Naast de geheimzinnigheid en schoonheid vindt Heleen het ook een grappige plek. Dat komt door de belangrijkste hedendaagse functie die het heeft als vogelringstation. Met een lach op haar gezicht beschrijft zij hoe vrijwilligers ter plekke met behulp van pvc-buisjes de groei van verschillende vogels bepalen.

Heleen waardeert ook de passie van Henk Luten die samen met andere vrijwilligers de eendenkooi in stand houden. Zo biedt het ook een plek voor een imker die er bijenkasten heeft staan. “De plek heeft zo drie verhalen te vertellen.” Behalve toeristen wordt het ook bezocht door scholen voor cultuureducatie.

De oorspronkelijke functie; het vangen van eenden voor consumptie heeft het al lang niet meer. De plek dankt haar naam aan de laatste particuliere eigenaar van de eendenkooi, Hermanus Haasjes.

Meer informatie over Heleens ‘Mooiste plekje van Hasselt’ is te vinden op www.vrsdekooi.nl.

Wat is jouw mooiste plekje van Hasselt? Stuur je idee op naar redactie@hasseltactueel.nl en we nemen contact op.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore