19 september 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Het mooiste plekje van Hasselt – De Vinckenhuisjes (4)

Geplaatst op: 20 november 2018

Gerrit Slurink overwoog allerlei plekken toen hij er over nadacht wat hij Het mooiste plekje van Hasselt vindt. Maar hij hield het letterlijk dicht bij huis, namelijk zijn éígen huis aan de Heerengracht 25. 

“Wij zijn gek op alles wat oud is”, vertellen Gerrit en zijn vrouw Margreet zittend in hun knusse woonkamer. Aan de voorkant hebben zij prachtig zicht op de Sluisbrug en de gracht. Aan de achterzijde hebben de Slurinks vrij zicht op de rooms-katholieke kerk via hun beschutte achtertuin met achteruitgang naar het Vicariehof.

De leeftijd van het huis van Slurink staat niet helemaal vast. Gemeentelijke informatie vertelt dat het in 1520 al was gebouwd. Maar ook 1647 en 1625 circuluren als mogelijke bouwdata. De woning van Slurink behoort tot wat men ‘De Vinckenhuisjes’ is gaan noemen. De serie lagere huisjes aan zijn door Willem Vincke aangebouwd voor zijn familie aan de hogere woning op de hoek van het Eiland en de Heerengracht.

“We wonen hier nu 22,5 jaar, het is ons gegund, en het voelt nog elke dag als een cadeautje”, vertelt Margreet. Tientallen gegadigden dienden zich aan toen het huis midden jaren’90 in de verkoop ging. “Dat wordt gewoon niks”, dachten we toen. Toch krijgen zij op een dag een telefoontje met de vraag of zij nog geïnteresseerd waren.

Gerrit en Margreet delen graag de sfeer van hun oude woning met toeristen die graag binnen willen kijken. “Er is praktisch geen toerist die deze huisjes niet op de foto zet als ze het zien.”

Naast de gezelligheid van het interieur waardeert hij de rust van de ommuurde achtertuin. Heeft hij meer zin in reuring, dan zit hij ook graag op de picknickbanken voor zijn huis. “Op mooie dagen zie je de bootjes terugkomen op het water.”

Wat is jouw mooiste plekje van Hasselt? Stuur je idee op naar redactie@hasseltactueel.nl en we nemen contact op.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore