29 oktober 2020 Gebruikers online: 30
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Meningen ophalen over de binnenstad

Geplaatst op: 8 december 2018

“Een bewoner zag een aantal foutparkeerders in de straat, loopt naar ons toe en schrijft meteen ‘parkeer!’ op”, zegt Simon Tol (VVD) die samen met CDA’er Rudi van Zandwijk met een statafel voor Ad Vundum staat. Beide jonge politici halen zaterdag ‘meningen op’ over wat er in de Hasseltse binnenstad moet gebeuren. Parkeren blijkt de meeste Hasselters bezig te houden.

“Je merkt het heel goed als je hier even staat: er is veel verkeer. Soms zijn dat mensen die rondjes rijden op zoek naar een parkeerplaats”, zegt Van Zandwijk. Hij spreekt van een soort vicieuze cirkel. “Mensen zeggen dat ze last hebben va de hoeveelheid auto’s in de binnenstad en fietsers voelen zich daardoor onveilig. Daardoor komen ze niet meer naar het centrum.”

En dat leidt weer tot een verdere terugloop van het winkelbestand, waardoor ook de noodzaak om naar de binnenstad te komen afneemt. Zie zo’n proces maar eens te stuiten. Makkelijk is dat niet, weten Tol en Van Zandwijk zelf ook wel. “Maar we moeten vooral wat gaan doen: een visie opstellen voor de lange termijn, zodat je kunt bepalen welke nieuwe plannen er wel of niet passen in het centrum. Je hoeft dan niet meteen alles uit te voeren, maar je weet wel waar je naartoe wilt werken”, zegt Tol. Van Zandwijk vult aan: “Gemeentes als Elburg en Urk hebben wel zo’n duidelijke visie. Daar zijn bijvoorbeeld de auto’s uit het centrum geweerd.”

Tol merkt dat bewoners en ondernemers zich ergeren aan de slechte communicatie. “Ze hebben al vaker hun mening gegeven, maar hebben het gevoel dat er niets mee gebeurt. Misschien gebeurt er momenteel achter de schermen van alles, maar zij weten dat niet. En wij eerlijk gezegd ook niet”, aldus Tol. Met de actie van zaterdag hoopt hij te voorkomen dat de centrummanager, als die is aangenomen, ook weer begint met meningen en standpunten aanhoren.

Van Zandwijk en Tol staan zaterdag als ‘betrokken burgers’ aan de rand van de markt. ‘Politiekneutraal’, noemt Tol dat. Hij heeft een platform, ik denk mee over Zwartewaterland, opgericht om de meningen van inwoners veel vaker duidelijker in kaart te brengen. “Wij zijn allebei jonge politici die zien dat het anders moet. Op Facebook merk ik dat er best veel frustraties onder de inwoners leven. Daar moeten we wat meedoen: zorgen dat inwoners zich wel gehoord voelen en daarmee vervolgens ook wat doen!”

Dan duikt het duo weer even het café in. Ook in Hasselt is het zaterdag druilerig en kil. Toch zijn ze niet ontevreden met alle woorden en gedachtes die op de papieren zijn gekrabbeld. “We hebben ook een paar mooie gesprekken gevoerd….”, besluiten ze.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

3 reacties op “Meningen ophalen over de binnenstad”

  1. Met het autovrij maken van de binnenstad heb je nog geen op-lossing voor de leegstand van de winkels.

  2. Prima actie. Laten samenwerken om Hasselt opnieuw een kans te geven. Mogelijkheden te over.

Nightstore