22 september 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Leerlingen Toermalijn leren koken

Geplaatst op: 18 december 2018

Vijf meiden voorafgaand aan hun les macaroni maken in de keuken van De Herderin

Het begint al een beetje een smakelijke traditie te worden. Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van OBS De Toermalijn in Hasselt krijgen geregeld kookles in de kookstudio van De Herderin. Schooldirecteur Henk Kok: ‘”Achterliggende gedachte is dat kinderen kunnen ontdekken waar hun talenten liggen. Plus dat ze thuis eens kunnen koken als dat zo uitkomt.”

“We komen hier in principe iedere week, per groep drie keer achter mekaar, daarna komt een nieuw ploegje kinderen. Het is hier een gastvrije keuken”, aldus Kok.

Voor beide koks Bianca Boeve en Irena Doedens is het een mooie afwisseling van de dagelijkse routine. En dat ze plotsklaps met ‘juf’ worden aangesproken? “Ach, daar wen je heel gauw aan”, verblikken of verblozen de twee niet; zij hebben zichtbaar plezier in hun ontspannen onderricht.

Men neme gehakt, rode en gele paprika, ui, champignons, courgette, macaroni en een zakje met kruidenmix. “Insteek is dat de kinderen een maaltijd leren bereiden die ze thuis ook kunnen maken”, aldus de koks. Vandaag is dat macaroni, een volgende keer verse tomatensoep terwijl ook pizza maken op het menu staat. “Maar we nemen ingrediënten die moeder thuis gewoon in de kast heeft staan.”

De leerlingen worden in groepen verdeeld (meiden bij meiden, jongens bij jongens)en krijgen allemaal een schort voor. Dan mogen zij zich uitleven op de snijplank. Alle groente moet in stukken worden gesneden, terwijl ondertussen grote pannen water om het gasfornuis worden gezet. De champignons en courgette zijn niet bijster geliefd. Ook de paprika levert bij een paar keukenprinsesjes een hardgrondig ‘ieuw’ op. Boeve en Doedens geven de tip: “Snijd die in nóg kleinere stukjes”. De paprika’s moeten ontdaan worden van de zaadlijsten, het uien-snijden zorgt bij een paar minikoks voor traanogen. Dan gaat de macaroni in de waterpan en na het gehakt gaan groentes en daarna de mix in de grote koekenpan. De finale van de kookles is dat alles door elkaar gehusseld wordt, dat de kinderen hun eigengemaakte Italiaanse maaltijd verorberen én ze krijgen allemaal een bakje macaroni voor thuis mee.

Henk Kok besluit glimlachend: “Eén van de moeders had vooraf al gewaarschuwd: goed je best doen, goed koken anders krijg je patat. Patat als straf…”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Eén reactie op “Leerlingen Toermalijn leren koken”

Nightstore