23 september 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Het Jaaroverzicht (1e kwartaal)

Geplaatst op: 24 december 2018

Drukte op de ijsbaan Foto: Gerrit Slurink

Hasselt Actueel sluit voor de tweede keer een nieuwsjaar af. We hebben in 2018 weer geprobeerd om snel en volledig het laatste nieuws te brengen uit Hasselt. In de laatste week van het jaar blikken we in vier delen terug aan de hand van onze nieuwsberichten. Vandaag de eerste drie maanden van 2018.

De eerste week van januari stond in het teken van hoog water. De uiterwaarden van het Zwarte Water liepen vol en het water raakte de rivierdijken. In de jachthaven stond de Van Nahuysweg blank en ook de Kaai hield het niet helemaal droog. Uiteindelijk bleek het goed beheersbaar en zakte het peil geleidelijk weer.

De weersomstandigheden hielden de eerste weken van het jaar de gemoederen nog even bezig. 18 januari raasde een storm over de regio. Verschillende panden raakten beschadigd en sommige wegen waren tijdelijk geblokkeerd door omgewaaide bomen of afgerukte takken.

Een paar dagen daarvoor werd met de inmiddels klassieke spinningmarathon voor het goede doel van Zwartewaterlandhelpt.nl een fors bedrag bij elkaar gefietst. Bijna 11.000 euro kwam er extra binnen voor Stichting Hartekind. Eind maart overhandigen vrijwilligers van Zwartewaterlandhelpt.nl een cheque van een kleine 30.000 euro aan Hartekind.

Eind januari ontstond er vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wat reuring. Het Hasselter CDA-raadslid Henk Buit verlaat partij na een aanvaring met SGP’er Van de Berg. Buit voelde zich aangetast in zijn integriteit. Buit keerde niet meer terug in de raad in maart.

Een oudercomité doet nog één laatste poging om OBS Genne te behouden. Maar het nieuws over een dreigende sluiting van de school deed uiteraard geen goed, waardoor in maart het leerlingenaantal van 23 was gedaald naar 9. In april valt definitief het doek: in augustus sluit de school voorgoed haar deuren.

In februari presenteert een nieuwe politieke partij zich: Buitengewoon Zwartewaterland. Met Hasseltse lijsttrekker Kira Fijn wil de partij een frisse lokale wind laten waaien door het gemeentehuis.

Eind februari is het zover: er wordt geschaatst op natuurijs. Ook al is het ijs niet heel betrouwbaar, heel wat schaatsers wagen zich op de Dedemsvaart. Vrijdag 2 maart gaat voor het eerst in vijf jaar de Hasselter ijsbaan weer open. Velen grepen de haast zeldzame mogelijkheid aan om op de baan te schaatsen.

ChristenUnie wint de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwkomer BGZ komt met twee zetels in de raad en treedt toe tot een coalitie met SGP en ChristenUnie.

Een wolf in Mastenbroek. Het is een van de meest gelezen artikelen op onze website de eerste maanden van 2018. Een waterschapsmedewerker spot het dier dat zijn weg vervolgde via het Staphorsteveld na het Zwarte Water te zijn overgezwommen.

Voor velen een positief bericht uit het winkelbestand: EMTÉ veranderd in 2019 in Jumbo.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore