20 september 2020 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Veel belangstelling voor Stephanuswandeling

Geplaatst op: 27 december 2018

Tekst en foto's Gerrit Slurink

26 december is in de rooms-katholieke kerk de naamdag van Sint Stephanus. In Hasselt werd daar 2e Kerstdag meer dan gewone aandacht aan besteed. Onder leiding van PKN kerkelijk werker Mink de Vries werd er een Stephanuswandeling georganiseerd, waarin stil werd gestaan bij het leven van Sint Stephanus.

Om 15.00 uur verzamelden zich ongeveer 60 mensen bij de Grote Kerk (Stephanuskerk) voor deze wandeling. Sint Stephanus was de eerste diaken van de christelijke kerk. De term diaken  blijft altijd gangbaar in de christelijke kerken. Het woord diaconaat betekent ongeveer dienstbaar opstellen of helpen waar dat nodig is. Eén van de belangrijke functies van een diaken is invulling geven aan christelijke barmhartigheid.

De wandeling ging via de Heilige Geest kapel- en gasthuis, de zeven huisjes en het Maria Klooster naar de Sint Stephanus Kerk. Sint Stephanus wordt als heilige  beschouwd en als de Protomartelaar, eerste martelaar van het christendom. Hij kwam in conflict met het Sanhedrin, het gerechtshof in Jeruzalem, en werd vervolgens gestenigd. Terwijl hij werd gestenigd, zou hij als laatste woorden hebben gezegd: ‘Heere, reken hen deze zonde niet toe!’ Stephanus komt in de Bijbel voor in het boek Handelingen van de Apostelen.

De Sint Stephanus wandeling eindigde tegen 16.00 uur bij de RK Sint Stephanuskerk waarbij symbolisch de steniging werd nagespeeld. In de kerk is nog een beeld te zien van Sint Stephanus met aan zijn voeten de stenen. De interessante wandeling met een mooie uitleg van Mink de Vries werd afgesloten met een lied in de tuin van de Sint Stephanus kerk onder het genot van een beker warme chocolademelk.

Daarna kon men nog genieten van de prachtige, door parochieleden gemaakte, kerststallen in de tuin en in de kerk waar een zeer grote belangstelling voor was ook van inwoners van Hasselt die niet aan deze wandeling hebben deelgenomen. Ben v.d. Vegte vertelde een mooi Kerstverhaal en liet de aanwezigen ook nog een 100 jaar oude kerststal zien die volledige opvouwbaar was. Al met een zeer geslaagde combinatie deze wandeling en bezichtiging van de kerststallen.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore