23 september 2020 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Het Jaaroverzicht (slot)

Geplaatst op: 28 december 2018

Foto: Gerrit Slurink

We besluiten vandaag het Hasselt Actueel-jaaroverzicht. In deze laatste week van het jaar blikken we in vier delen terug aan de hand van onze nieuwsberichten. Vandaag deel vier met oktober, november en december.

Hasselt moest het een tijdje uitzingen zonder wijzerplaten en kerkhaan op de toren van de Grote Kerk. Ruim honderd dagen keken we naar en kale toren. 18 juni verdwenen de haan en wijzers tijdens een onderhoudsreparatie. Langer dan verwacht bleef Hasselts hoogste baken zonder deze kenmerkende gezichtspunten.

Hasselt heeft sinds de tweede week van oktober een nieuwe huisarts. Gabrielle Rook-Van Ommen (32) nam de praktijk over van dokter Wallinga en verplaatste het van Het Ambt naar de Nieuwstraat. Vanaf april liep de arts al mee met haar voorganger en raakte zo al gewend in Hasselt.

‘Chinese toeristen komen naar Hasselt.’ Althans; Chinese touroperators komen in oktober per delegatie kennis nemen van Hasselt. Gekeken wordt of het afgeladen Giethoorn enigszins ontlast kan worden en of Hasselt vanuit toeristisch oogpunt interessant is voor Aziatische reizigers. Het is een stralende dag in Hasselt als het bezoek onder meer door burgemeester Bilder wordt rondgeleid langs de ‘hotspots’. De eerste reacties van de touroperators zijn vooralsnog lovend. Benieuwd of we in de toekomst een parkeerplaats voor touringcars moeten aanleggen.

Helaas: Geen WG vd Hulst-festival dit jaar. Met deze melding komt de organiserende werkgroep van de SCAB. Reden van dit uitstel is een te weinig aan subsidies en andere financiële middelen om een festivalwaardig programma in het centrum van Hasselt neer te kunnen zetten. Al gauw borrelt er bij verschillende Hasselters een plan-B op om de gezelligheid van het festival te behouden rond Kerst. De facebookgroep Hasselt bij Kaarslicht geeft een eerste aanzet.

Begin november wordt het verbouwde tracé van de N331 heropend met een feestelijke receptie. Alle partijen kijken tevreden terug op het spoedige verloop.

Eind november maakt apotheker Jaap Uithof bekend dat hij gaat stoppen met zijn praktijk. Eigenhandig bouwde hij deze op vanaf 1991. Omdat hij zich als apotheker steeds verder beknot voelt in het maken van eigen keuzes, draagt hij 1 januari de apotheek over aan de Acdapha Groep.

Na alle vertrekkende winkeliers eens een positief bericht. In het pand waar voorheen Boekhandel Goedhart was gehuisvest komt vanaf 1 januari een fitness-studio. De winkeliersvereniging ontwikkelde een plan om nog meer levendigheid in het centrum te krijgen met een voorstel om de weekmarkt te verhuizen. Met nog vier actiepunten presenteerden zij dit halverwege december. De reacties op het plan lopen uiteen.

Kort voor kerst is het Winterfeest in Hasselt. Kalkovens, Hanzestad Hasselt Markering en een partculier initiatief ‘Hasselt bij Kaarslicht’ brengen gezamenlijk een sfeervolle middag en avond. De regen is helaas een beetje spelbreker.

Zwartewaterlandhelpt.nl beleeft een zeer succesvolle radiomarathon. Voor het goede doel Energy4All wordt het fraaie bedrag van ruim 33.000 euro binnengehaald.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore