18 september 2020 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Mevrouw Schoonbergen een eeuw en een jaar

Geplaatst op: 4 januari 2019

Honderd en één jaar geleden werd Trijntje van den Berg geboren in Kampen. Sinds 2016 woont mevrouw in de Hazelaar in Hasselt waar ze op 3 januari haar 101ste verjaardag mocht vieren. Burgemeester Bilder ging op verjaardagsvisite om haar te feliciteren met behalen van deze hoge leeftijd.

Trijntje groeide op in een gezin met vijf dochters waarvan zij de middelste was. Toen zij een half jaar oud was verhuisde het gezin naar Hasselt want haar vader had in die tijd een bootjesmakerij aan de Grintwal. In 1946 trouwde ze met Jan Schoonbergen. Samen gingen ze wonen in Monnickendam. Jan was daar beheerder van een verenigingsgebouw. Er werden gymnastieklessen gegeven, concerten georganiseerd en er was een uitgifteloket van medicijnen. Trijn hielp mee om alles in goede banen te leiden. Haar grote hobby was haken. Daarnaast was Trijn gedurende 50 jaar lang lid van het Waterlandkoor. Ze zong met veel plezier de sopraanpartij.

Het echtpaar had geen kinderen. Toen veel dierbaren in de loop der jaren wegvielen, keerde Trijn terug naar Hasselt. Zo kon zij dichter bij de familie zijn waarmee de contacten altijd fijn waren geweest. Met veel plezier woont ze sinds december 2016 in de Hazelaar. “Nu kunnen wij regelmatig bij haar op bezoek” vertelt een familielid, “vooral in tijden van ziekte is dat van grote waarde”.

Trijntje mag dan geen echte Hasselter zijn maar haar grootvader, Remmelt van den Berg, was wel een bekende in de Hanzestad. Hij was 29 jaar lang veldwachter in Hasselt en betrokken bij de dramatische gebeurtenis op 29 september 1916 bij café Gloerich. Drie personen kwamen toen door moord, zelfmoord en een ongeluk om het leven.

Samen met haar familie is de verjaardag gevierd in de Hazelaar. Dat de burgemeester ook van de partij was, werd erg gewaardeerd. “Ik ben dankbaar en verwonderd”, zegt Trijn. “Hoe bestaat het dat ik zo oud mag worden?”.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore