10 juni 2023 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Eerste coöperatieve zonnepanelenproject van start

Geplaatst op: 28 januari 2019

Profiteren van groen opgewekte zonnestroom in Zwartewaterland en 15 jaar lang geen energiebelasting betaling. Binnenkort kan het. Zo kunnen bewoners die zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben of huurder zijn toch profiteren van zonnepanelen. Begin maart laat non-profit organisatie Coöperatie Energiek Zwartewaterland daarvoor zonnepanelen installeren op een agrarisch pand aan de Zwartewaterkloosterweg 2. De inschrijving is geopend en de eerste belangstellenden hebben zich al gemeld.

Voor dit project maakt de energiecoöperatie gebruik van de zogenaamde Postcoderoosregeling. Met deze regeling kunnen burgers en kleine bedrijven in coöperatieverband gezamenlijk zonne-energie opwekken en gebruik kunnen maken van belastingvoordeel. Voorzitter John Bakker: “Heel Zwartewaterland valt in het postcodegebied van de energiecoöperatie. Dat betekent dat als wij ergens in de gemeente op een groot dak zonnepanelen leggen, alle inwoners en kleine bedrijven kunnen meedoen aan de coöperatie. Meedoen betekent dat je lid wordt en een bedrag inlegt voor een aantal zonnepanelen dat je ongeveer nodig hebt voor je eigen stroomgebruik. Over die hoeveelheid stroom hoef je gegarandeerd 15 jaar lang geen energiebelasting te betalen. De energiebelasting is momenteel meer dan helft van de stroomprijs, dus tel uit je winst. En je draagt nog bij aan lokaal opgewekte groene stroom ook.”

Bestuurslid en projectleider Cees Wursten: “Na de oprichting van de coöperatie afgelopen augustus ben ik met meerdere pandeigenaren in gesprek gegaan voor een postcoderoosproject. Pandeigenaar Piet van den Berg  aan de Zwartewaterkloosterweg was direct enthousiast over onze coöperatieve aanpak. Toen konden we het project voorbereiden en daar kwam nog veel bij kijken. Financieel en juridisch moet alles kloppen, contracten moeten worden gesloten met een energieleverancier, installateur, verzekeraar, pandeigenaar, de stroomaansluiting van de zonnepanelen moet aangepast worden. Ook hebben we als bestuur een duidelijke informatiebrochure en deelnemersreglement opgesteld. We laten het natuurlijk niet bij één project. Gezamenlijk kunnen we hier nog veel meer groene energie opwekken.”

Bestuurslid Cees Selles: “In het eerste project gaat het om 156 zonnepanelen, dat betekent dat er nu 10 tot 20 deelnemers mee kunnen doen. We zijn begonnen met een wat kleiner project, ideaal om ervaring op te doen. Volgende projecten kunnen ook groter zijn.”Bestuurslid Bertil Hoentjen vult aan: Belangstellenden kunnen meer informatie vinden op onze website www.energiek-zwartewaterland.nl, rubriek postcoderoos. Iedereen kan zich daar rustig oriënteren. Ook kan bij mij een informatiebrochure worden opgevraagd met een e-mail aan info@energiek-zwartewaterland.nl.”

Bertil Hoentjen: “Iedereen, ook als je niet meedoet in dit project, kan het duurzame werk van Energiek Zwartewaterland ondersteunen. Door groene stroom af te nemen van onze energieleverancier Greenchoice. Dat kun je zien als collectieve inkoop via de coöperatie met een scherp tarief. Inwoners die zich aansluiten via www.greenchoice.nl/zwartewaterlandsteunen ons werk voor de lokale gemeenschap. Of kijk op onze website, rubriek informatie, onze partner.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour