30 september 2023 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Laatste schoolklas in sfeer WG van de Hulst

Geplaatst op: 28 januari 2019

Leerlingen van groep 6 van De Toermalijn beleefden maandagochtend hoe het was om les te krijgen zoals dat ging in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Zij sloten daarmee een bijzonder project af waarin kinderen van verschillende basisscholen uit de gemeente deze speciale lessen kregen in het Oude Stadhuis.

Omdat het de laatste keer was, kwam ook burgemeester Eddy Bilder een kijkje nemen in het ‘klaslokaal’ van meester Dijkstra. Hij is inmiddels bedreven in deze ambachtelijke vorm van lesgeven. Ook tijdens het W.G. van de Hulstfestival stond Dijkstra menigmaal achter de lessenaar.

“Dit is bijna niet voor te stellen zo mooi als jij schrijft.  Je moet je meester of juf vragen of je altijd met een kroontjespen mag schrijven”, moedigt meester Dijkstra aan. Iets later vraagt hij twee meisjes naar voren die met links schrijven, wat in vroeger tijden geprobeerd werd aan banden te leggen. “De linkerhand werd toen soms vastgebonden, of ze deden er plakband omheen.” Hij haalt vervolgens de lineaal tevoorschijn en vertelt de kinderen dat zelfs dat middel gebruikt werd om linkerhand dusdanig te laten tintelen, dat je wel liet om er mee te schrijven. “Gelukkig leven we nu in een andere tijd”, stelt Dijkstra de kinderen gerust.

Terwijl dus op de begane grond wordt geschreven, krijgt de andere helft van de klas op de eerste verdieping een verhaal van W.G. van de Hulst te horen.

Het project ‘De Oude Schoolklas’ is ook met medewerking van het W.G. van de Hulst Festival en enkele betrokken vrijwilligers opgenomen in het Cultuureducatieprogramma van de gemeente Zwartewaterland. Het enthousiasme van de leerlingen, maar ook van de vrijwilligers was groot.

Gepubliceerd door Bas Jansen

2 reacties op “Laatste schoolklas in sfeer WG van de Hulst”

Contour