21 september 2020 Gebruikers online: 32
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Bert Duijst bespeelt een halve eeuw het orgel

Geplaatst op: 18 februari 2019

Foto's Henk Poelarends

Aan het einde van de zondagmorgendienst in de Ontmoetingskerk feliciteerde Herman Knol, namens kerkenraad en gemeente, Bert Duijst met zijn 50-jarig jubileum als organist, waarvan 29 jaar in Hasselt. Samen met zijn zoon Sjoerd en trompettist Maurice van Dijk, begeleidde hij deze feestelijke dienst.  “Je bent een veelzijdig talent” merkte Herman op. 

“Vele jaren hebben we kunnen genieten van de manier waarop jij je gaven en talenten op muziekgebied hebt ingezet. Organist in verschillende kerken, koordirectie van een aantal grote mannenkoren, muziekdocent aan het Greijdanus te Zwolle en nog veel meer functies waar jouw kennis en kunde te pas kwamen. Als gemeente genieten we van je passie en kwaliteit. Daarmee dien je de gemeente zodat we samen God kunnen dienen in liederen en muziek”.
Na de felicitaties en de overhandiging van een mooi boeket schetste Bert een aantal verschillen tussen nu en de tijd dat hij als 14-jarige met orgelspel in de grote Noorderkerk te Spakenburg begon. In 1969 zong men nog op hele noten en vooral psalmen. Later kwam daar een groot aantal gezangen bij.

Op diverse plaatsen is hij organist geweest. Moest je vroeger elke zondag spelen, later was er ruimte om in een vast rooster met meerdere organisten te spelen. Zo begeleidde hij 15 jaar lang op het prachtige Schnitgerorgel kerkdiensten in de Grote of St-Michaëlskerk te Zwolle, totdat de diensten daar stopten. Tot slot vertelde hij over zijn drijfveren: Zingen is fantastisch. Zingen doe je met je lichaam, met je geest en met je gevoel. Met velen tegelijk een gesprek aangaan is lastig, maar met elkaar een zelfde tekst zingen gaat prima. Als je gebruik maakt van je lijf, je gevoel, je emotie en de tekst is mooi en de begeleiding nodigt uit tot zingen, dan krijg je een prachtige ervaring die je meeneemt in je leven. Een dichter omschreef het eens zo, met een verwijzing naar de Schepper: Uiteindelijk, “ dan draagt mij Uw muziek “ . Bert sprak de wens uit dat hij aan de 50 jaar als organist nog veel jaren kan toevoegen.

Daarna waren de gemeenteleden in de gelegenheid hem en zijn vrouw Hilly te feliciteren.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore