20 september 2020 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Het mooiste plekje van Hasselt – Het Van Stolkspark (5)

Geplaatst op: 18 februari 2019

Drikus van der Kolk bij de magnolia's

Stadsgids en Hasselt-kenner Drikus van der Kolk had weinig tijd nodig toen hem werd gevraagd wat hij Het mooiste plekje van Hasselt vindt. ‘Het park’, klinkt het resoluut. 

“Elke dag kom ik hier wel een keer”, vertelt Van der Kolk die naast dat hij de rust en het groen waardeert, bijna elke boom kent in Het Van Stolkspark. En zoals het de stadsgids betaamt is hij ook in staat de grove historie van deze groene long van Hasselt te ontvouwen.

Want hoeveel mensen weten bijvoorbeeld wie of wat de naamgever is van park? Van der Kolk vertelt over een welgestelde heer uit Heemstede. Precies, de heer Van Stolk. “Dit was een soort tuin van hem. Hij had een boot liggen in haven De Beer hierachter.” In 2025 bestaat het park 100 jaar. Dat zou Van der Kolk graag willen vieren vanuit Hanzestad Hasselt Marketing. “Natuurlijk staan hier al veel langer bomen. Neem nou deze magnolia’s. Ik weet het niet 100 procent zeker of het over precies dezelfde bomen gaat, maar in 1830 wordt er al over magnolia’s geschreven in het park.” Veel mensen hebben trouwens geen idee wat voor speciale bomen hier allemaal staan. Iets verder staat bijvoorbeeld een Japanse Notenboom. Of neem de Vaantjesboom, in bloei lijkt het net alsof hij vol hangt met papieren zakdoekjes.” Veel lof dus voor alle flora, maar Drikus heeft ook wel wat te mopperen. Bijvoorbeeld over de telkens terugkerende graffiti op de muziektent. Maar waar het een tijd geleden minder gesteld is met de groenvoorziening, is hij blij met het werk wat In Balans en de Rova de laatste jaren besteden om het park te onderhouden. Ook de groep vrijwilligers die de volières onderhouden geeft hij een dikke pluim.

“We mogen in Hasselt sowieso onze handjes dichtknijpen met de hoeveelheid groen die we hebben. Kijk bijvoorbeeld naar Genemuiden, allemaal beton daar.” 

Wat is jouw mooiste plekje van Hasselt? Stuur je idee op naar redactie@hasseltactueel.nl en we nemen contact op.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore