21 september 2020 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gloerich vertelt over zijn familiegeschiedenis

Geplaatst op: 22 februari 2019

Op maandavond 18 maart komt Hans Gloerich uit Driebergen in het Oude Stadhuis een lezing houden over zijn familie geschiedenis. Hoe zijn voorouders rond 1835 naar Hasselt kwamen uit  het Duitse Merzen onder de rook van Osnabrück.

De familiekroniek begint al eind Middeleeuwen toen de boerderij te Merzen nog Glurke werd genoemd. Mogelijk is Glurke afgeleid van het Duitse gluren met dezelfde Nederlandse betekenis.

Natuurlijk kan het verhaal over de moord in 1916 in het kleine café aan de kaai niet ontbreken. Ook zal hij aandacht besteden aan de trek vanuit Duitsland naar Holland van de Hannekemaaiers  of Hollandgänger. Ze zochten als seizoenarbeiders wegens slechte economische omstandigheden in eigen land werk in de agrarische sector of  in de veengebieden van ons land zoals in De Maten om turf te steken en de kanalisatie door het graven van slootjes te bevorderen. Zo konden ze hun  inkomen met 1/3 vermeerderen.

Het belooft een zeer interessante lezing te worden. De Historische Vereniging Hasselt (HVH) nodigt u van harte uit. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore