10 augustus 2020 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Vlucht Thomas gaat 590 jaar na dato op herhaling

Geplaatst op: 15 mei 2019

Thomas a Kempis vluchtte ooit per schip met zijn volgelingen van Zwolle naar Hasselt. Precies 590 jaar na dato gaat een grote groep op deze Sint Barnabasdag op herhaling. Die bijzondere vlucht is op 11 juni.

“Thomas a Kempis beschrijft in zijn “ Kroniek van Sint Agnietenberg “ dat de spanning tussen de door de Paus benoemde bisschop Zweder van Utrecht, en de door Overijssel(Oversticht) en Sticht naar voren geschoven heer Rudolf zo toenam dat ze moesten vluchten. De geloofsgemeenschappen van de Moderne Devotie bleven trouw aan de Bisschop van Utrecht, en waren daardoor ook op de Agnietenberg hun leven niet zeker.

Op 11 juni Sint Barnabasdag vluchtten bijna alle bewoners van het Agnietenklooster per schip naar Hasselt, waar ze volgens Thomas a Kempis zeer gastvrij ontvangen werden door de Moderne Devote Zusters van het Mariaklooster”.

Dit jaar zal een grote groep Broeders, Zusters en Hanzekooplieden, vanaf de Agnietenberg te Zwolle, vluchten per schip naar Hasselt. Waar ze worden ontvangen door een vertegenwoordiging van het College van B&W van Zwartewaterland, en enige zusters van het Mariaklooster.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.