3 juni 2020 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Jaaroverzicht Hasselt Actueel 2019 (2)

Geplaatst op: 28 december 2019

De nieuwe lichting majorettes presenteren zich tijdens de Euifeestoptocht

We zitten in de laatste dagen van het jaar, tijd voor ons als redactie om het jaaroverzicht te maken. Wat viel op in 2019? In drie delen blikken we terug op het afgelopen jaar. In deel 2 vandaag onder meer de wietplanten van Jan en Jannie en de inbraakgolf afgelopen zomer.

In mei wordt bekend dat de voormalige gemeentewerf en het politiebureau in 2020 tegen de vlakte gaan. Daarmee is er definitief groen licht voor het op handen zijnde Knarrenhof dat op die locatie komt te verrijzen. De voorgestelde bomenkap rondom het terrein zorgt voor ophef in de buurt in de laatste weken van het jaar. De bomen blijven staan voorlopig.

In het Hasselter centrum ontstaat iets meer reuring in positieve zin. Aan de Rosmolenstraat opent Kickbokspoint de deuren voor liefhebbers van vechtsporten. Op de open dag puilt de ontvangstruimte uit van alle toegestroomde mensen. In augustus maakt de familie Felix bekend dat Lennaerd van Dijk Vivánt gaat voortzetten aan de Hoogstraat.

In de Hazelaar vierde ‘Tante Dien’ Brinkman 12 mei een bijzondere verjaardag. Ze werd 107 en werd daarmee de oudste persoon in de gemeente Zwartewaterland. Uiteraard kwam burgemeester langs om haar te feliciteren. Albert Boerhof werd ook op een feestje getrakteerd. Maar liefst vijftig jaar werkt hij voor de Steenbrekerij/Schagen. Dat bijzondere jubileum werd gevierd in de Herderin. De eigenaren Reinoud Binnendijk en André Koudijs van dat restaurant maken in september bekend de deuren te gaan sluiten. Wanneer is nog niet precies bekend en een opvolger wordt nog gezocht.

Tijdens de Streetparade marcheert Irene voor het eerst in nieuw uniform door de straten van Hasselt. De parade was een start van een stralende Dweildag met veel bezoekers en gezelligheid.

In juni en juli heeft het dievengilde zijn vizier op Hasselt gericht. Een bedrijfsbus verdwijnt en in huizen en auto’s wordt ingebroken in verschillende buurten. Als de zomervakantie resulteert dit in een heuse klopjacht op drie inbrekers die op heterdaad worden gesnapt door oplettende bewoners. De politie weet ze dank hulp uiteindelijk in te rekenen. De hoop was dat het daarmee rustig zou worden maar al gauw is het weer raak aan de Oudendijk.

In juli valt het doek voor het openbare basisschooltje in Genne. Het karakteristieke gebouwtje moet de deuren sluiten omdat er nog te weinig leerlingen op zitten. In december gaat het pand in de verkoop en is het een hit op Funda.

Het grootste nieuws in Hasselt en ver daarbuiten wordt veroorzaakt door twee wietplanten aan de Van der Vechtlaan. Jan en Jannie van Raalte telen daar de planten met goedkeuring van directe buren, maar toch voelt de politie zich na een anonieme tip genoodzaakte deze te ruimen. Het zorgt voor veel verontwaardiging in heel Nederland. Jannie gebruikt de olie van de plant om haar huidklachten te verminderen. De landelijke media weet het echtpaar te vinden en ze krijgen wietolie gedoneerd van onbekenden. Het thema bepaald ook hét beeld in Euifeestoptocht met meerdere wagens. Met de lange optocht vierde de Oranjevereniging haar zestig jarige bestaan.

In die optocht lopen voor het eerst in jaren ook weer majorettes mee. Voormalige dansmariekes Wilma de Jonge en Christel Steenbergen doen een oproep en ontvangen veel aanmelding van jonge meisjes om mee te lopen. Dit zorgt ook voor een definitieve doorstart van de majorettes in Hasselt.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.