8 augustus 2020 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Historische Vereniging stevig verjongd

Geplaatst op: 8 januari 2020

Tekst en foto's Gerrit Slurink

Het bestuur van de Historische Vereniging is weer compleet en heeft daarmee meteen een jonger karakter gekregen. Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst zette de nieuwe voorzitter Truida Moraal, voorlopig nog interim, de gang van zaken uiteen. 

In november had Hanny Becker aangegeven te stoppen met haar voorzitterschap, met het verzoek aan Truida Moraal of deze haar taken wilde overnemen. Omdat ook Gerard Broekroelofs stopte als secretaris en Marja Montanje en Eppo Schmidt aangaven te willen stoppen met hun bestuursfunctie ontstond er een onwerkbare situatie. Zoals aangegeven werd Truida Moraal voorzitter en Willem van der Haar neemt het secretariaat waar. Zo was het dagelijks bestuur met penningmeester Frank Volkers weer compleet. Hans Walraven blijft als algemeen bestuurslid.

Het bestuur was in 2019 al op zoek naar jongere bestuursleden en is daarin geslaagd. Met Bram Kant, Herman Haasjes en Bert Boezelman bestaat het bestuur weer uit zeven personen en heeft zo een enorme verjonging ondergaan. Het blijft tot de jaarvergadering van 6 april een interim-bestuur en op die dag kan men het een definitieve status toekennen en neemt men ook afscheid van de vertrekkende bestuursleden.

Voor de rest verandert er niet veel, iedere werkgroep gaat verder met datgene wat ze al jaren doen. Na verzamelen, bewaren en verwerken wil men overgaan naar een gestructureerde aanpak, die uiteindelijk over de hele vereniging zal worden uitgespreid. Verder gaf Moraal aan dat het mooi zou zijn als alle werkgroepen op een bepaalde tijd aan te spreken zijn in het Oude Stadhuis, met dank aan het TIP (Toeristisch Informatie Punt), dat er voor zorgt dat het Stadhuis de hele zomer open is.

Voor 2020 staan er weer een paar mooie lezingen en tentoonstellingen op de agenda. In maart verzorgt de werkgroep scheepvaart een 2e lezing van Henk Bonsink uit Zwartsluis. Eind april is de tentoonstelling over 75 jaar bevrijding te bezichtigen. Ook is de samenwerking met de molen op Molendag 9 mei op de agenda gezet. Henk Dekker is uitgenodigd om te laten zien hoe de Historische binnenstad een prachtige update krijgt. Frits Schmidt, die in opdracht van HVA (Avereest) het boek, “Omarmd door Faam, Verguist door Fortuin”, over Mr. Willem Jan Baron van Dedem heeft geschreven, heeft een uitnodiging een lezing hierover te geven aanvaard.

Voor Monumentendag in september gaan binnenkort de plannen van start in samenwerking met het TIP. Ook staan de dialectavonden weer op het programma van de dialectgroep die ook voorgesteld hebben een lezing over Klederdrachten op de agenda te zetten. In de expositieruimte komt dit jaar een schilderijen tentoonstelling. De voorzitter sprak nog de dank uit aan alle vrijwilligers, die met veel inzet en passie, er voor zorgen dat de Historie bewaard blijft en bracht daarna een toost uit op dit nieuwe jaar!

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.