8 augustus 2020 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselter Van Galen gaat laatste week in

Geplaatst op: 12 januari 2020

Nog één week maar is in het Rijksmuseum in Amsterdam de grote tentoonstelling ‘Rembrandt – Velázquez te zien. Zestig meesterwerken uit de zeventiende eeuw, waarbij het vergelijk wordt gemaakt tussen Nederlandse en Spaanse meesters. 

De Spaanse schilderijen komen veelal van het Spaanse Prado, andere stukken zijn al in het bezit van het Rijks, of worden van andere gerenommeerde musea geleend. “Hoe bijzonder is het dan dat één van de grotere stukken uit Hasselt komt”, zegt Ria Grootoonk die het museum dit weekeinde bezocht.

Het schilderij van Nicolaes van Galen, hangt normaliter boven in het Oude Stadhuis, in de voormalige raadszaal. Het verbeeldt de terechtstelling van een rechter die vanwege een koe zijn macht heeft misbruikt. “Wanneer je vaker in de raadszaal komt, valt het schilderstuk je haast niet meer op, je bent er aan gewend. In het Rijks hangt het prachtig uitgelicht in een grote zaal, met maar één meesterstuk ernaast.

Ik had er groot plezier in deze zaal te zitten en bij herhaling aan andere bezoekers te melden dat dit uit Hasselt kwam: ik was verbaasd over zoveel chauvinisme. Wie nog tijd heeft aanstaande week: ga vooral! Het Joodse bruidje hangt er ook, evenals het beroemde bruidspaar Marten & Oopjen. Maar neem vooral de tijd voor onze oud Hasselter Van Galen, hij hangt meteen rechts om de hoek.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.