27 februari 2021 Gebruikers online: 35
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Dunja wil ondernemen maar pakt ook haar rust

Geplaatst op: 7 april 2020

Dunja de Bruin achter haar toog

Plotsklaps zat Dunja de Bruin drie weken geleden zonder werk. Minister Bruins maakte die bewuste zondagavond bekend dat alle cafés en restaurants met vrijwel onmiddellijke ingang de deuren moesten sluiten. In Hasselt is zij de enige horecaondernemer die sindsdien geen cent meer heeft verdiend, omdat zij geen maaltijd verzorgd. “Toch denk ik dat ik het minste heb te lijden hier. Ik kan me voorstellen dat de klappen bij mijn collega’s in Hasselt groter zijn.”

Ze heeft slechts twee werknemers in dienst. “Maar een payroll-bedrijf neemt die zorgen uit mijn handen. Ik heb daar altijd extra voor betaald, en nu weet ik waarvoor.” Daarbij heeft Dunja ook geen grote voorraden die bedreigd worden door een houdbaarheidsdatum. “En ik word prima gecompenseerd door de overheid en heb ik ook een redelijke buffer kunnen opbouwen. Dus momenteel maak ik mij nog niet echt zorgen. Ik heb de hoop dat we met Euifeest toch wel weer kunnen gaan draaien. Is dat niet het geval, ja, dan komen de zorgen ook wel bij mij. Huur en abonnementen moeten wel betaald worden”, vertelt Dunja openhartig die met het jaarlijkse volksfeest altijd goede zaken doet. ”Wat ik trouwens heel tof vind, is dat stamgasten deze dagen uit zichzelf aanbieden om hun openstaande rekening te betalen. Of ik even een tikkie wil sturen.”

Dunja heeft als ondernemer een adempauze die ze in 17 jaar Ad’Vundum niet heeft kunnen nemen. “Ik weet niet wat ik meemaak. Nu komt er ineens zoveel rust in mijn leven, het voelt bijna als een vakantie. Wel heeft ze thuis nog genoeg omhanden met een grote verbouwing waar ze in de herfst mee was begonnen. Maar ik durf het bijna niet te zeggen: ik ben ’s avonds echt moe ineens en lig om elf uur in bed. Terwijl ik eerder ook al aan het klussen was én ’s avonds nog naar de kroeg moest.”

“Het was wel een hard feit toen het definitief werd maar ik was er altijd van overtuigd dat sluiting een goede maatregel was.”

De rust is welkom maar Dunja heeft moeite met de tweestrijd. “Mijn ondernemersgeest wil niet dat ik stilzit. Ik wil mijn zaak blijven draaien.” Dunja gaat nu alleen nog maar naar de zaak om de boel te luchten en de leidingen af en toe te laten doorlopen. “Ik heb al mijn tapleidingen sowieso op water gezet en deurtjes van de koelingen geopend om stank te voorkomen.”

Dunja was ook goed voorbereid op de sluiting als gevolg van de corona-maatregelen. “Eerlijk gezegd was ik verbaasd dat wij als horeca nog zo lang open konden blijven. Het was wel een hard feit toen het definitief werd maar ik was er altijd van overtuigd dat sluiting een goede maatregel was.” Daarbij heeft Dunja ook lijntjes met bevriende ondernemers in China. Toen corona daar de kop op stak in december kreeg zij al uit eerste hand mee wat een lockdown betekende voor horeca.

“Ik denk dat wij als sector de laatste zijn die weer opengaan. En dat snap ik goed. Want ik verwacht dat mijn mensen ook echt weer direct gaan komen met z’n allen. Dan snap ik wel dat ze de horeca als allerlaatste opengooien.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore