27 januari 2021 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Kransleggingen op maandagochtend

Geplaatst op: 4 mei 2020

Foto's Gerrit Slurink, video Pieter Polman

De toespraak van Koning Willem Alexander moet tijdens deze Dodenherdenking centraal staan en dus vinden de kransleggingen in Zwartewaterland eerder op de dag plaats. Burgemeester Bilder legt maandagochtend kransen in achtereenvolgens Kamperzeedijk, Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt.

In Hasselt doet hij dat samen met voorzitter Erik Akkerman van de Oranjevereniging en Mae Voors van de Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland. Samen wandelen ze vanaf het stadhuis eerst naar de Joodse Begraafplaats, waar kransen worden gelegd bij het monument. Bilder staat daar kort stil bij het leed dat de Joodse gemeenschap in Zwartsluis en Hasselt is overkomen. De gemeenschap die al sinds de 16e eeuw in Hasselt woonde, verdween in zijn geheel in de oorlog. “Een verschrikkelijke geschiedenis, die voor ons allemaal een les is”, aldus Bilder.

Daarna loopt het kleine gezelschap naar de Grote Kerk, waar ook elk jaar kransen worden gelegd. De stilte die doorgaans zo indrukwekkend kan zijn, is er nu niet. Het dagelijkse leven gaat op maandagochtend gewoon door. Alles is immers anders in de tijd van corona.

Bekijk een verslag van de kransleggingen in onderstaande video, met dank aan Breman.net voor de beelden uit Genemuiden.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore