13 juli 2020 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Veerpoort eind 2021 terug in straatbeeld

Geplaatst op: 23 juni 2020

De Veerpoort aan de Kaai moet eind 2021 weer duidelijk zichtbaar zijn. Dat maakte wethouder Harrie Rietman dinsdag in het stadhuis bekend. Bedoeling is dat de poort weer een historische aanblik krijgt dankzij stenen die gevonden zijn op het Diamantenbolwerk. “Twee verenigingen zijn bezig met het bikken. Daarna leggen we te drogen, waarna we volgend jaar met de poort aan de slag gaan.”

Tot die tijd blijft de vindplek van vijf jaar geleden bedekt liggen. Binnenkort worden de overige werkzaamheden op de Kaai wel afgerond. Dan keert de leeuw ook weer terug in het straatbeeld en straks komt er ook nog een replica bij. “Dan heeft Hasselt twee trotse leeuwen”, aldus Rietman.

En een uitstraling die beter past bij het karakter van de stad, vindt burgemeester Bilder. “Het is eigenlijk een politieke uitspraak, maar ik vind het deze investering meer dan waard. Je ziet nu alleen als je de stad echt bezoekt hoe mooi Hasselt is. Met dit soort initiatieven maak je het voor passanten ook duidelijker dat er in Hasselt veel te ontdekken valt.”

De poort wordt straks opgebouwd door een lokale aannemer in samenwerking met Opleidings Vereniging Genemuiden, die jongeren klaarstoomt voor de bouw. “Dit lijkt me een prachtige opdracht. Een rij woningen bouw je wel vaker, maar de kans om een historische poort op te bouwen krijg je maar eens in je leven”, aldus Rietman.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.