24 april 2024 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Uitjes in de regio (4)

Geplaatst op: 14 augustus 2020

Bernadette Haverkort van Bezoekerscentrum De Wieden ervaart deze zomervakantie een bijzonder contrast. Op de locatie van Natuurmonument in Sint Jansklooster is het opvallend druk en toch heerst er een opmerkelijke relaxte sfeer, merkt ze. “Wij zien duidelijk het effect dat veel mensen in eigen land op vakantie zijn. Tegelijkertijd nemen ze veel meer de tijd voor een uitgebreid bezoek aan ons centrum.” 

Ze wijst naar het grasveldje voor het Bezoekerscentrum aan de Leeuwte. Daar picknicken meerdere gezinnetjes in de schaduw van een grote boom. “Dat zien we de hele zomer al. Mensen gaan lang wandelen, doen mee aan de activiteiten en stappen ook nog aan boord voor een vaarexcursie. Ze maken er een compleet daguitje van. Andere jaren willen mensen nog weleens veel haast hebben omdat ze dezelfde dag ook nog Giethoorn en Blokzijl willen bekijken.”

Doordat mensen de tijd nemen, leidt de drukte bij het Bezoekerscentrum niet tot problemen, zegt Haverkort. “Uiteraard zijn ook hier coronamaatregelen getroffen: in ons hoofdgebouw mogen maximaal twaalf bezoekers en op het Vlonderpad hebben we één looprichting. Ook mogen minder mensen aan boord van de excursieboten en de EcoWaterbus. De Waterbus maakt nu, in verband met de 1,5 meter regel een vaartocht van ongeveer een uur over de Beulakerwijde. We hopen dat die in de toekomst weer ingezet kan worden als een openbare veerverbinding tussen Sint Jansklooster en Giethoorn en Blokzijl vice versa. Verder hebben we alle ruimte op ons terrein.”

Dat blijkt ook deze warme middag. Verspreid over het Vlonderpad zijn kinderen met een schepnetje aan de slag. Het is onderdeel van de jeugdactiviteiten van het Bezoekerscentrum. “Ook hier zie je het effect dat meer mensen in eigen land vakantie vieren. Schepnetjes zijn altijd wel in trek, maar we komen er nu regelmatig tekort”, vertelt Haverkort. “Mama vindt het bijna nog leuker dan de kinderen”, glimlacht een moeder uit ‘s-Gravenzande die zelf ook een ‘achtje’ met het schepnet in het water maakt.

Verderop langs het Vlonderpad bekijkt een jong gezin uit Elst het uitzicht op de Beulakerwijde. “De Wieden is een schitterend gebied”, zegt papa, maar zijn 6-jarig zoontje neemt het gesprek al snel over. “Ik vind het heel leuk om hier alle plantjes te bekijken. En je kunt overal naartoe lopen”, zegt hij, terwijl hij alweer aanstalten maakt om de daad bij het woord te voegen.

Het Vlonderpad en het uitdagendere Laarzenpad zijn korte wandelingen die veel over De Wieden blootleggen. “Je ziet hier alles wat je in het gebied kunt tegenkomen. In de Veenschuur en Veentent ontdek je meer over de verveningsgeschiedenis van De Wieden. Het landschap is ontstaan door het werk van de turfstekers. En loop je bij de Veenschuur even door, dan sta je op het beroemde drijvende land. Bezoekers vinden dat een bijzondere belevenis.”
Bezoekerscentrum de Wieden is deze zomer geopend van woensdag tot en met zondag.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour