24 januari 2021 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Waterschap: droogte houdt aan, ook na buien

Geplaatst op: 20 augustus 2020

Het gemaal Streukelerzijl maakt amper draai-uren momenteel

De buien van de afgelopen dagen hebben ‘wat lucht’ gegeven in de droogtesituatie binnen het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta waar ook Hasselt onder valt. Plaatselijk staan sommige sloten nog onder druk, omdat de hoeveelheden neerslag sterk wisselden. Ditzelfde geldt voor de grondwaterstanden. Die blijven overwegend laag voor deze tijd van het jaar. Door de lagere temperaturen, de neerslagverwachting en het feit dat het einde van de zomer in zicht is, verwacht het waterschap dat de situatie beheersbaar blijft. Het waterschap kan voldoende water aanvoeren om aan de watervraag te voldoen. 

Door de neerslag van de afgelopen dagen zijn op veel locaties de grondwaterstanden iets gestegen, maar ook niet meer dan dat. Het algemene beeld is dat de grondwaterstanden nog steeds laag zijn  voor de tijd van het jaar.

Wat de afgelopen weken goed zichtbaar was, is dat het watersysteem direct reageert op de weersomstandigheden. Tijdens de hittegolf voerde het waterschap in grote delen van het werkgebied op maximale capaciteit water aan. De neerslag leidde direct in een afname van deze aanvoercapaciteit, al blijft het op sommige plekken nog nodig maximaal aan te voeren. Dit komt door de grote verschillen in de gevallen neerslag en de specifieke gebiedsomstandheden, bijvoorbeeld hoge zandgronden. WDODelta blijft scherp op wisselingen in het weer en probeert de waterpeilen zoveel mogelijk op maximum peil te houden. Een goede balans daarin is de uitdaging. Zo wil het water afvoeren zoveel mogelijk voorkomen, maar ook anticiperen op forse regenbuien.

De komende week worden perioden met zon verwacht. Met name vrijdag is er kans op regen. Vanaf het weekeinde wisselvallig weer met temperaturen dalend naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore