29 juli 2021 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gemeente wil ‘totale verloedering’ tegengaan

Geplaatst op: 11 september 2020

“De totale verloedering, verschrikkelijk. Je wilt er je hond nog niet laten wonen…”, beschreef Margreet Bosma van het CDA donderdagavond de situatie van arbeidsmigranten in een straat in Genemuiden. Ze wilde maar aangeven dat het voorstel van het college van B en W geen moment te laat komt: vanaf nu mogen woningen niet meer verbouwd of geschikt gemaakt worden voor bewoning door ‘meerdere huishoudens’. De gemeente werkt aan woonbeleid voor deze groep inwoners, maar in de tussentijd zijn er maatregelen nodig. De situatie zoals die nu is, blijft, maar voor nieuwe ontwikkelingen trapt de gemeente op de rem. “We willen belangstellenden de wind uit de zeilen nemen. We willen geen misstanden”, noemt wethouder Gerrit Knol dat.

Het is een onderwerp dat in alle kernen steeds nadrukkelijker leeft: arbeidsmigranten wonen steeds vaker in wijken. Niet altijd in de beste omstandigheden en bovendien is er overlast voor de buurt. Alle partijen zijn daarom blij met het voorstel. “De verhoudingen zijn scheef: er wonen hier meer arbeidsmigranten dan dat ze werken in Zwartewaterland. Het is tijd voor een periode van rust”, vindt Astrid Dijkstra van de PvdA bijvoorbeeld.

Ook de VVD spreekt van een ‘terecht en slim’ besluit. Volgens de ChristenUnie zijn er nu ‘onmenselijke’ situaties en de SGP ‘onderschrijft de noodzaak’. BGZ ook wel, maar die partij vraagt zich wel af wat de maatregel voor invloed heeft op bijvoorbeeld kangoeroewoningen en mantelzorgwoningen. Volgens Knol zijn er echter voldoende mogelijkheden om die toe te staan. “Het gaat er vooral om dat we kijken naar waarvoor een woning oorspronkelijk bedoeld was. Een inwonende oma kan natuurlijk, naar kamerverhuur moeten we eerst kijken.”

De Sluziger ondernemer Geert Terwel sprak voor de gemeenteraadsvergadering in. Hij is blij met het beleid. Vijf jaar geleden kaartte hij de noodzaak daarvan al aan bij de gemeente. Het liefst zou hij zelf een stuk schrijven, maakte hij donderdag duidelijk. “Ik schrijf dat kosteloos en snel en met twintig jaar ervaring”, aldus Terwel, die ook voor het aanstaande beleid input heeft geleverd. Wethouder Knol zei nogmaals toe dat de inbreng van Terwel wordt meegenomen. “U heeft veel kennis en ervaring en bent zeer betrokken bij het onderwerp. We maken zeker gebruik van uw aanbod”, aldus Knol, die erop wijst dat er ook huisvesters zijn die het minder nauw nemen met de regels.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Eén reactie op “Gemeente wil ‘totale verloedering’ tegengaan”

 1. De CDA word weer wakker geschud door de bewoners van zwartewaterland.
  Komen dan ook altijd als het kalf verdronken is, dus te laat.
  We zitten overvol met dit soort mensen, die op een kluit gehuisvest zitten, en voldoen ze niet aan de regels voor een bedrijf dan hoeven die mensen niet weer te komen, en kunnen ze weer ergens anders werk zoeken.
  Zo komt het voor dat deze mensen dubbele diensten draaien bij een banketbakker in zwartewaterland, maar voldoen ze niet aan de verwachtingen dan is er de volgende dagen Geen werk meer.
  De vaste werknemers van de banketbakkerij moeten dan maar weer een nieuwe groep inwerken, zo licht daar de werkdruk Dan ook erg hoog.
  Er zijn zo veel dingen die niet horen te gebeuren met deze werknemers,
  Laat het dus niet alleen bij de huisvesting maar kijk verder wat er gebeurt.

Nightstore