29 juli 2021 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

SCAB start cursussen

Geplaatst op: 12 september 2020

Kunstgeschiedenis, literatuur en muziekgeschiedenis: de Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek in Hasselt, de SCAB, heeft dit najaar opnieuw een reeks interessante cursussen op het programma staan.

Bij alle cursussen zijn nog enkele plaatsen vrij. Wie wil aansluiten bij de lessen kunstgeschiedenis moet haast maken, want die beginnen al op 17 september.

Kunstgeschiedenis

Wat zorgt ervoor dat kunstenaars nieuwe wegen inslaan? Zijn het politieke, economische of sociaal-culturele ontwikkelingen? Voelen ze zich uitgedaagd door vroegere kunst? Het antwoord is te vinden tijdens de tweewekelijkse SCAB-cursus kunstgeschiedenis.

Het gaat dan vooral om de westerse kunst – en de commentaren daarop – vanaf de jaren zestig. Officieel is dat hedendaagse kunst. Kunst uit de vroegere twintigste eeuw heet moderne kunst. Maar de scheidslijn is niet absoluut; veel kunstenaars vallen in beide categorieën. Docent beeldende vorming Ben van Haaster vertelt er alles over.

De cursus bestaat uit zes lessen, te beginnen op donderdag 17 september en vervolgens op 1, 15 en 29 oktober en 12 en 26 november. De lessen zijn steeds van 20.30 tot 22.00 uur. Deelname kost 25 euro voor vrienden van de SCAB en 35 euro voor niet-vrienden.

Literatuur

De inmiddels traditionele SCAB-cursus literatuur gaat dit jaar van start op 20 oktober. Tijdens de eerste les is de schijnwerper gericht op Remco Campert, misschien wel de meest toegankelijke dichter onder de Vijftigers.

Neerlandicus Jan Kristen wijdt zijn andere literatuurlessen aan achtereenvolgens Menno Wigman (17 november), Piet Paaltjens (19 januari), Fritzi Harmsen van Beek (16 februari) en Neerlands bekendste ridderroman, Karel ende Elegast (16 maart).

De lessen zijn op dinsdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost 5 euro per ochtend of 25 euro voor de hele serie van vijf lessen.

Muziekgeschiedenis

Op 9 november begint de SCAB met een driedelige cursus over muziek uit de roerige jaren tussen de twee wereldoorlogen.

Componisten als Stravinsky, Bártok, Groupe des Six en La Jeune France braken in het interbellum met twaalftoonsmuziek en atonale composities en grepen terug op oude vormen en schema’s. Het is de tijd van het neoclassicisme, het expressionisme en de symfonische jazz.

De muziekcursus is op de maandagen 9, 16 en 23 november, steeds van 20.00 tot 22.00 uur. Docent op deze avonden is gepensioneerd muziekleraar Stef Joosen. Deelname kost 5 euro per les of 12,50 euro voor drie lessen.

Aanmelden

Alle cursussen zijn in de bibliotheek in Hasselt. Die wordt zo ingericht, dat de cursisten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Aanmelden is verplicht; dat kan via scab-hasselt@hotmail.com of via het inschrijfformulier in de bieb.

 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore