26 januari 2021 Gebruikers online: 31
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Geboortefotograaf Bianca legt op de achtergrond waardevolle details vast 

Geplaatst op: 2 oktober 2020

Wie fotograaf Bianca van den Berg opzoekt via Google ziet bij openingstijden vermeld ’24 uur geopend’. En dat klopt helemaal. Want als geboortefotograaf start Bianca geregeld op onverwachte tijdstippen met een klus, om soms pas 14 uur later weer thuis te zijn. Drie jaar is de Hasseltse nu actief in deze bijzondere tak van fotografie waarin zij van heel dicht bij de pijn en het intense geluk en mag vastleggen. “Vanaf de voorbereiding met de stellen ontstaat er vaak al een vertrouwelijke sfeer, onderhouden we nauw contact en bouw je samen ook een band met elkaar op.”

Fotografie startte als hobby voor Bianca. Nog maar vijf geleden volgde zij een opleiding bij de Apeldoornse Fotovakschool. Daarna heeft zij zich gespecialiseerd in geboortefotografie.  Ze stopte gaandeweg met haar werk in het ziekenhuis en stortte zich qua werk volledig op de fotografie. Naast haar specialisme geboortefotografie richt Bianca zich ook op Zwangerschap-, Portret- en Newbornfotografie. Afgelopen half jaar is ze bovendien druk bezig geweest met haar eigen studio aan de Grintwal, achter Het Eiland bij de Sluisbrug.

In haar studio opent Bianca een samengesteld fotoboek met stuk voor stuk bijzondere en pakkende beelden van krachtige, sterke moeders, baby’s die net het levenslicht hebben gezien en het pure geluk van kersverse ouders. Grotendeels zwartwit, maar ook in kleur legt de fotograaf bijzondere details vast. Toch weet ze tegelijkertijd om niet té aanwezig te zijn. “Ik kan mij heel erg op de achtergrond plaatsen. Dat is wat ik van vaders en moeders krijg te horen. Ze vinden het vaak zelfs heel prettig mij erbij te hebben. Ik probeer ook echt om het voor hen zo aangenaam mogelijk te maken, geef vaders soms adviezen en geef ook een washandje aan als het nodig is.” Ook weet Bianca artsen en verpleegkundigen de ruimte te geven tijdens het fotograferen. “Vanuit mijn werkervaring in het ziekenhuis kan ik mij in het ziekenhuis erg professioneel opstellen.

Bianca is vanaf de weeën tot enkele uren na de geboorte aanwezig. Een andere belangrijke eigenschap om over te beschikken als geboortefotograaf is geduld. “Want dat heb je absoluut nodig in dit vak. Soms denk ik dat het heel vlot gaat, is er 8 cm ontsluiting, maar kan het soms toch nog heel lang duren. Dan ga ik niet naar huis tussendoor, doe als het kan een powernap, en sta weer klaar als de baby écht in aantocht is.”

Is het niet raar om een vreemde bij de bevalling aanwezig te hebben? “ Ik krijg vaak te horen dat de mama mij niet eens heeft opgemerkt, maar op de foto’s zie je dat ze alles heeft vastgelegd wat je graag wilde.

Sinds 1,5 jaar werkt Bianca samen met twee ervaren geboortefotografen. Als drietal draaien ze om beurten wachtdiensten om altijd een fotograaf stand-by te hebben staan. Naast het praktische voordeel van samenwerken is het ook waardevol om ervaringen te delen. “Soms maken we heel zware bevallingen mee, die hebben ook impact op ons, dan is het goed om met elkaar daarover te kunnen praten.”

Vanaf de dag van bevalling garandeert Bianca binnen 8 weken een album te presenteren. Het resultaat wordt in topkwaliteit afgedrukt onvergelijkbaar met de particuliere markt. Stellen ontvangen vrij snel na de bevalling al een slideshow op muziek met bewerkte foto’s.

Bianca gebruikt haar nieuwe studio als kantoor maar vooral om fotoshoots te doen. Voor zwangerschaps- en newbornshoots heef zij een speciaal gestylede hoek ingericht met opgemaakt bed. Daarnaast maakt zij ook tijdloze kinderportretten. De fotografe wilde in oktober graag haar studio officieel openen om familie, vrienden en geïnteresseerden haar nieuwe werkplek te laten zien. Helaas zit dat er vanwege coronarestricties nu nog niet in, maar hopelijk wel in de toekomst.

Kijk voor meer informatie en foto’s van Bianca op haar website www.biancavandenberg.nl

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore