26 januari 2021 Gebruikers online: 17
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Voorzitter van Irene Beja Postma: een vrouw waar muziek in zit 

Geplaatst op: 9 oktober 2020

Beja Postma (55), voorzitter van het Christelijk Fanfarekorps Irene, is geboren in Oldebroek. Ze woont in Hasselt (sinds haar vijfde jaar), samen met man Boudewijn en vier kinderen. Zij werkt in een verpleeghuis in Zwolle. Daar maakte ze een heftige periode mee tijdens de eerste golf van de corona, waarin ze zelf waarschijnlijk ook besmet raakte.  

Beja is een vrouw waar muziek in zit. “In het gezin waar ik opgroeide had muziek en zang een belangrijke plek. Vanaf mijn jonge jaren ben ik al met muziek bezig, begonnen op de dwarsfluit en uiteindelijk speel ik nu op de tenor saxofoon. Op mijn dertiende jaar werd ik lid van Irene. Later volgde een periode dat ik niet meer speelde, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ben weer begonnen op mijn veertigste. Als verenigingsmens heb je een gevoel voor verantwoordelijkheid. Voor ik het wist zat ik zes jaar geleden in het bestuur, waarin ik sinds vier jaar de voorzittershamer mag hanteren.” 

In het begin van de coronaperiode waren er bij ons geen activiteiten. Dit had de nodige impact op onze leden, maar zeker ook op de dirigenten en instructeurs die werkeloos moesten toezien. Ook binnen de vereniging zijn mensen geraakt door corona. En dan is het moeilijk dat je elkaar niet kunt zien en steunen. Want Irene is echt een vriendengroep.” 

Al snel werden de muzieklessen in digitale vorm weer opgepakt. “Chapeau voor alle betrokkenen die dit voor elkaar kregen. Begin juni ontmoetten wij elkaar voor het eerst weer in ons verenigingsgebouw aan de Eikenlaan. Vanwege de beperkte ruimte weken we voor het maken van muziek uit naar de bedrijfshal van Admiraal BV aan de overkant van het Zwarte Water. Hier lukte het om in twee groepen op onderlinge afstand van twee meter te musiceren. Fantastisch dat we bij Admiraal terecht konden. Op deze manier hielden wij ons aan de door de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) geïnterpreteerde RIVM coronaregels 

Toch kwam Irene wel in een negatieve spiraal terecht. “De straatoptredens vielen weg en als muziekvereniging willen we ons graag laten horen en gezien worden door het publiek. Ook een geplande uitvoering in maart in de sporthal en een optreden in Cambrai in het noorden van Frankrijk werden afgelast. Gelukkig kon een optreden in het Van Stolkspark tijdens het picknickconcert in augustus wel doorgaan. Door het niet optreden van de marching band kwamen er minder inkomsten binnen.“ 

Het lijkt erop dat we vanaf begin oktober wat betreft corona weer terug zijn bij af. Naast een optreden tijdens de Sinterklaasintocht in het Belgische Leuven is ook de organisatie van ons jaarlijkse kerstconcert geannuleerd. Uitnodigingen zoals voor Leuven lopen via een boekingsbureau. Dat wij hiervoor gevraagd worden zegt ook iets over de kwaliteit van ons corps. Ondertussen zijn we aan het nadenken hoe we wel van ons kunnen laten horen rond de Kerst.  

Maar gelukkig heeft Beja ook positief nieuws te melden. “Sinds het begin van dit seizoen zijn we gestart met Music Kids. Dat loopt als een tierelier. Hiervoor hebben zich maar liefst 26 kinderen in de leeftijd van 5 tot 7 jaar aangemeld. Elke zaterdagmorgen komen zij bij elkaar om op een leuke manier spelenderwijs kennis te maken met muziek. Dit heeft een positief effect op de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Super leuk! De overige jeugd is opgesplitst in kinderen tot 10 jaar die samen leren spelen in een opleidingsorkest en de juniorenband vanaf 10 jaar. Vanaf een jaar of 15 zijn ze dan rijp voor de seniorenband.” 

Dit alles kost veel geld zoals de aanschaf van instrumenten voor junioren. “We zijn dan ook erg blij met onze groep sponsoren. Ook organiseren we regelmatig zelf acties om de kas te spekken. Zoals een aantal jaren geleden de sponsorloop, om de aanschaf van nieuwe uniformen mogelijk te maken. Maar we blijven positief, ons ontwikkelen en zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Er komen vast weer betere tijden. Ook voor onze machtig mooie muziekvereniging.” 

Dit was de tweede aflevering in onze serie ‘De man/vrouw met de hamer’. Hier stellen wij regelmatig een voorzitter van een (sport)vereniging voor aan onze lezers. Daarmee krijgt de vereniging een ‘gezicht’ en vergroten we het inzicht in het belang van verenigingen voor de Hasselter samenleving. Vindt u dat een bepaalde vereniging extra aandacht verdient? Laat het ons weten via redactie@hasseltactueel.nl en wij nemen contact met u op.  

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore