25 januari 2021 Gebruikers online: 16
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Oscarwinnaar op het witte doek in de bieb

Geplaatst op: 17 oktober 2020

De Zuid-Koreaanse film Parasite sleepte vorig jaar vier Oscars in de wacht, nadat hij ook al een Gouden Palm won in Cannes. De bekroonde film van regisseur Bon Joon-Ho draait dinsdag om 20.00 uur in de bibliotheek. Toegangsprijs is 5 euro voor vrienden en 7,50 euro voor niet-vrienden.

Opgave is noodzakelijk via scab-hasselt@hotmail.com. In verband met corona-maatregelingen is er geen drankje na afloop maar vooraf is er wel koffie verkrijgbaar. De bibliotheek is op de verlangde afstand van 1,5 meter ingericht.

De arme familie Kim woont in een klein kelderappartement en kan nauwelijks het hoofd boven water houden. Zoon Ki-woo krijgt een unieke mogelijkheid: een oude schoolvriend die in het buitenland gaat studeren, vraagt hem zich voor te doen als een student om de tienerdochter van de rijke familie Park bijles te geven. Als hij eenmaal is aangenomen bedenkt hij een plan om al zijn familieleden onder schuilnamen bij de Parks aan het werk te krijgen.
Deze eerste helft van Parasite is zo nu en dan dolkomisch. Enerzijds door de manier waarop de Kims de Parks voorliegen en oplichten en de rijke Parks dit laten gebeuren omdat ze dankzij hun rijkdom wereldvreemd zijn geworden, en puur op en in zichzelf zijn gericht. Anderzijds werkt de uitvoering van het plan van Ki-woo als een soort heistfilm, inclusief het vervalsen van documenten, kostuums en het bedenken van overtuigende achtergrondverhalen.

Parasite is een gelaagde en geslaagde satire op de Zuid-Koreaanse klassenmaatschappij die echter in elke kapitalistische samenleving had kunnen plaatsvinden.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore