24 januari 2022 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Bezoek aan tandarts vaak uitgesteld of afgezegd

Geplaatst op: 19 november 2020

(Advertentie) Een bezoek aan de tandarts wordt vaak uitgesteld of afgezegd. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat ongeveer 33% van de Nederlanders een bezoek aan de dokter of tandarts afzegt of uitstelt vanwege de kosten. Een slechte ontwikkeling, want goede zorg is van groot belang. Wanneer er op een vroeg moment ingegrepen kan worden, dan zorgt dit ervoor dat grotere problemen voorkomen kunnen worden. Dit is tegelijkertijd een manier om op de zorgkosten te besparen. Een bezoek aan de tandarts wordt echter niet alleen zoveel mogelijk vermeden vanwege de kosten; ook angst voor de tandarts is een veel voorkomende reden om niet naar de tandarts te gaan.

Angst voor de tandarts

Tandartsfobie. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft het: angst voor de tandarts. Veel van deze mensen zijn jarenlang niet bij de tandarts geweest en stellen de bezoeken nog steeds graag uit, omdat zij bang zijn voor de tandarts. Vaak is de angst niet gegrond; het is simpelweg bang zijn voor de tandarts en de behandelingen. In andere gevallen is er een vervelende gebeurtenis aan de tandartsfobie voorafgegaan en blijft die herinnering zo vers in het geheugen liggen dat deze mensen de tandartspraktijk het liefst compleet vermijden.

Uitstellen of afzeggen van de afspraken is natuurlijk niet verstandig. De periodieke controles zijn niet opgezet omdat de tandarts het zo leuk vindt om de patiënten te zien. Regelmatige controles en op tijd ingrijpen zijn belangrijk voor de gezondheid van het gebit. Heb jij tandartsfobie? Dan kan de angsttandarts de oplossing voor je zijn. Je leest er meer over op deze website.

Hoge kosten voor de tandarts?

Geen angst voor de tandarts zelf, maar wel de rekening na een behandeling? Daar is gelukkig veel makkelijker werk van te maken. De kosten voor specialisten en tandartsen worden slechts beperkt gedekt in de basisverzekering. Heb je gekozen voor een basispakket met het hoogst mogelijke eigen risico (€ 385, ook voor 2021), dan betaal je weinig premie maar heb je tegelijkertijd weinig dekkingen.

Ben je van plan de tandarts wat vaker te bezoeken in 2021 en wil je de prijs van een bezoek geen struikelblok laten zijn? Kijk dan eens goed naar de mogelijkheden die je hebt op het gebied van de zorgverzekering. Aan het einde van het jaar heb je de mogelijkheid om over te stappen en de zorgverzekering aan te passen. Kies niet direct voor de goedkoopste zorgverzekering met het hoogste eigen risico; kijk eens naar de mogelijkheden om een aanvullende verzekering aan te sluiten voor de tandarts.

Met de juiste zorgverzekering met aanvullende pakketten plus de mogelijkheden om de angsttandarts in te schakelen, heb je geen enkel excuus meer om de tandartsafspraken in 2021 te verzetten of compleet af te zeggen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Nightstore