19 januari 2021 Gebruikers online: 16
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Handtekeningactie tegen besluit eenrichtingsverkeer Hoogstraat

Geplaatst op: 9 december 2020

Woensdag werden nog 200 handtekeningen ingebracht tegen de plannen voor éénrichtingsverkeer

Zeker 200 handtekeningen zijn er verzameld tegen het aanstaande plan om voor eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat. Vier ondernemers uit de binnenstad namen hierin het voortouw en hebben in korte tijd de handtekeningen verzameld onder bewoners en ondernemers. Deze zijn woensdagochtend overhandigd op het gemeentehuis aan wethouder Harrie Rietman. “Een heel groot deel van die mensen die wij spraken heeft getekend”, meldt Wim Vos eigenaar van Eetcafé De Compagnie en één van de initiatiefnemers. “Wij willen niet het totale plan afwijzen om de binnenstad aan te pakken, maar het moment is verkeerd. Het was beter geweest als vanuit de gemeente eerst goed was gesproken met betreffende bewoners en ondernemers”, aldus Vos.

De eigenaar van het eetcafé aan de Prinsengracht heeft de steunbetuigingen tegen het eenrichtingsplan verzameld samen met Diny Steenbergen (De Zon/Zwartewater), Gea van Berkum (Lakrimi’s Boulevard) en Lennaerd van Dijk (Vivánt). Het initiatief voor de handtekeningenactie is ontstaan uit gesprekken met burgers en andere ondernemers.

“Dat er in de binnenstad iets moet worden veranderd qua verkeer, daar zijn we het over eens. Maar spreek dan als gemeente eerst goed met je achterban, dat is nu niet voldoende gebeurd”, zegt Vos die de volgorde van handelen betreurt. Daardoor is hij en zijn medestanders en niet voldoende van overtuigd dat alle belangen goed zijn gewogen. Vos verwijst ook naar een participatieonderzoek van de gemeente in juni 2019 onder betrokken omwonenden. Daarin gaf toen 59% van de geënquêteerden aan tweerichtingsverkeer te willen behouden in de Hoogstraat.

Parallelweg
Ook geeft Vos aan moeite te hebben dat het éénrichtingsplan is gekoppeld aan de nog aan te leggen parallelweg, over het ’Bodewes-terrein’, met een ontsluiting bij de rotonde ter hoogte van Autobedrijf Zieleman. “Volgens ons moet dat losgekoppeld worden. En dan kan later opnieuw naar de noodzaak van éénrichtingsverkeer gekeken worden”, aldus Vos.

Daarbij vindt hij ook het moment -nu in de coronacrisis- verkeerd getimed. Ik vind het nu geen tijd om essentiële beslissingen te nemen. Bewoners zijn nu niet met dit soort dingen bezig, omdat ze als gevolg van corona niet in de gelegenheid zijn om hier met elkaar over te praten. En wij als ondernemers -vooral in de horeca- zijn nu gefocust op overleven.”

Stadsteam
Het gemeentebestuur heeft het plan voor éénrichtingsverkeer ingediend met steun van het Stadsteam waarin verschillende ondernemers actief zijn. Wethouder Harrie Rietman reageerde dan ook verrast in de laatste raadsvergadering toen de ondernemers aan de raad lieten weten dat zij niets in het huidige voorstel zien. Duidelijk is inmiddels dat de communicatie niet goed is verlopen. Leden van het Stadsteam en de bezwaarmakers hebben dat ook onderling al besproken, ook hoe deze situaties in de toekomst te voorkomen. “Het is goed dat dit Stadsteam er is en ze doen goed werk”, wil Vos daarbij benadrukken. “Voor goed overleg is het moment nu ook verkeerd helaas. Ondernemers kunnen elkaar niet opzoeken -in groter verband- om elkaar in de ogen kijken.”

Pizzabezorging
De bezwaarde ondernemers hebben net als de inwoners uiteenlopende redenen waarom zij tegen het voorgenomen eenrichtingsplan zijn. Zo zien Vos en veel van zijn buren het niet zitten dat er door de verkeerswijziging veel meer verkeer via de Prinsengracht en Keppelstraat de binnenstad moet verlaten. Voor Gea van Berkum, en ook La Vera Pizza,  is het vooral een probleem dat zij voor de pizzabezorging meer reistijd nodig hebben.

Donderdag is er weer een raadsvergadering waar de uitgangspunten voor de verkeerscirculatie worden vastgesteld.

Gepubliceerd door Bas Jansen

2 reacties op “Handtekeningactie tegen besluit eenrichtingsverkeer Hoogstraat”

  1. Jekan de keppelstraat amper door allemaal auto’.sluip route door Hofstraat Kalverstraat geen optie ..veel te krap.toerisme bij de Compagnie word chaos.Mischien een optie vanaf de parallel weg de Hoogstraat in en via zwartewater met nieuwe aansluiting weer naar de parallel weg er uit. .Ik noem maar wat hoor? Maar ik zie ons net met z,n en toerisme die de smalle straatjes rijden.

    Gr Trudy

  2. Goed iniatiiwf, eindelijk iets veiliger koperen en fietsen in de binnenstad. Waar kan je rekenen VOOR de aanpassing?

Nightstore