26 januari 2021 Gebruikers online: 36
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselt Actueel Jaaroverzicht 2020 deel 1/4

Geplaatst op: 22 december 2020

Fotograaf Hanna Wursten legt Hasselters vast met prachtige 'raamportretten'

Het bijzonder jaar 2020 nadert zijn einde. Een roerig jaar vol zorgelijke berichten en afgelastingen als gevolg van de verspreiding van het coronavirus. Hasselt behoorde in de eerste golf tot de zwaarst getroffen gebieden boven de rivieren. Naast minder nieuws bracht het ook mooie initiatieven voort, waarmee inwoners elkaar een hart onder de riem wilden steken. Vandaag het eerste deel van het jaaroverzicht, beginnend met twee wintermaanden waarin ‘1,5 meter’ niet veel meer was dan een willekeurige lengtemaat.

Jubilarissen Fanfare

Hasselts Fanfare zette met de nieuwjaarsreceptie meerdere jubilarissen in het zonnetjes. Trombonist Jan Willems behaalde wel een heel bijzonder jubileum: 70 jaar lid van het korps.

De Herderin

Halverwege januari kwam het bericht dat De Herderin behouden zou blijven als horecalocatie. Na het vertrek van de vorige uitbaters stond het pand in de verkoop. De nieuwe eigenaar Rudolf Wardenburg presenteerde een plan om de begane grond op te delen in twee verschillende horecaconcepten.

Crisis

Eind januari zorgt een Hasselter kwestie voor een crisis in het gemeentelijke bestuur. De grootste coalitiepartijen ChristenUnie en SGP zeggen het vertrouwen op in Buitengewoon Zwartewaterland. Het dossier Molenwaard zorgde in de ogen van de christelijke partijen voor belangenverstrengeling bij BGZ enhun wethouder Albert Coster. “BGZ en Coster wilden vaste bewoning op de jachthaven. Coster deed daar ook z’n best voor, maar je zou juist terughoudend moeten zijn”, zegt fractievoorzitter Tamme Spoelstra van de CU. “De schijn van belangenverstrengeling is aanwezig”, vult SGP’er Huisbrink aan. Burgemeester Eddy Bilder is verdrietig om de breuk die hij niet zag aankomen. Coster wilde aanvankelijk niet van wijken weten, maar stapt later in de week toch op. Volgens hem kan hij niet vechten tegen de ‘beeldvorming’.

Bastiaan Tamminga van BGZ vindt daarbij dat burgemeester Bilder die crisisweek te weinig zichtbaar was. Hij had een lijmpoging moeten ondernemen en  meer contact met BGZ moeten hebben, stelt Tamminga. “Ronduit schandalig”, vindt Bilder die opmerkingen. “Ze zijn wild om zich heen aan het slaan en wie te dicht in de buurt komt, is aan de beurt”, aldus een uitzonderlijk boze burgemeester die om tafel gaat om de situatie met Tamminga uit te spreken. PvdA vult de vacante coalitieplek in en schuift de ervaren Harrie Rietman naar voren als wethouder.

Overwaters
Ondertussen ontstaat er reuring over het plan Hasselt Overwaters. De gemeente presenteert een plan waarin luxe bewoning wordt mogelijk gemaakt in de Mastenbroekerpolder in het stuk rond De Driehoek. Bewoner Bas Dohle klimt in de pen en maakt een tijdpad van de aanloop en maakt korte metten met het voornemen van de gemeente. “Het is de mens wederom gelukt om zich boven de natuur te plaatsen en zonder enige vorm van schaamte dit kwetsbare en bovenal botanisch zeer waardevolle gebied te gronde te gaan richten”, citeert Dohle in een ingezonden brief op Hasselt Actueel.

Pui geramd

Een man raakt 8 februari onwel achter het stuur en ramt de pui van de Prins Willem Alexander School. Het ongeluk vond plaats op een zaterdagmiddag op een moment dat er geen kinderen speelden op het schoolplein.

Zwartewaterland Helpt

Zwartewaterland Helpt presenteert begin maart het totaalbedrag dat is opgehaald voor Kind & Brandwond. Een cheque van 36.500 euro wordt overhandigd aan de stichting.

Maestro

Hasselts Fanfare hield een lokale versie van Maestro, met Olaf Schulte als winnaar in het goed gevulde Fanfaregebouw.

Het virus
Op 10 maart verschijnt het eerste artikel op Hasselt Actueel waarin over het coronavirus wordt geschreven. Het virus is al in Nederland en omdat ouderen kwetsbaar blijken, zet De Zonnebloem 28 toegangskaartjes te koop voor een voorstelling van Toneelgroep Hasselt. Dan gaat het hard: meerdere kerken stoppen met zondagse diensten en een stroom aan afgelastingen komt op gang. 18 maart slaat de schrik toe in Hasselt. Huisarts Van Gijssel blijkt besmet met het coronavirus en burgemeester Eddy Bilder praat de inwoners bij tijdens een speciale radio-uitzending van Zwartewater FM. “Hasselt is een betrekkelijk kleine kern met een relatief hoog aantal besmettingen”, aldus Bilder die avond. Een dag later wordt voor het eerst melding gemaakt van een dodelijk slachtoffer binnen de gemeente. 20 maart meldt Bilder, opnieuw via de radio, dat een aantal Hasselters in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. “De situatie is hier erger dan elders”, is zijn bezorgde constatering.

Hasselt in beeld

Hasselt Actueel start samen met fotograaf Hanna Wursten met de rubriek ‘Hasselt in beeld’. Hanna legt families vast die tijdens de lockdown thuis zijn en redacteur Bas Jansen doet daarbij de interviews. 28 maart klinkt vanuit de Hasselter huizen het stedenlied. Inwoners hangen de Hasselter vlag uit en zingen elkaar moed toe.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore