19 januari 2021 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselt Actueel Jaaroverzicht 2020 deel 2/4

Geplaatst op: 24 december 2020

Begin april wordt duidelijk wat de effecten van het rondgaande coronavirus zijn voor Hasselt. Vrijwel elke dag komen droevige berichten -over inwoners die zijn bezweken aan het virus- en het dompelt de stad in rouw. Het is ook de maand dat er hartverwarmende acties op gang komen voor bijvoorbeeld bewoners van De Hazelaar.

Na weken van isolatie konden familieleden en vrienden met behulp van hoogwerkers hun geliefden weer zien die op de verschillende verdiepingen wonen van het verzorgingstehuis.

Ad’Vundum-eigenaar Dunja de Bruin vertelt in een interview, een paar weken na de gedwongen sluiting, dat zij heel goed snapt waarom de horeca dicht moest. “Want ik verwacht dat mijn mensen ook echt weer direct gaan komen met z’n allen. Dan snap ik wel dat ze de horeca als allerlaatste opengooien”, vertelt Dunja. Op dat moment heeft zij, en veel Hasselters, nog de hoop dat de gezelligheid met Euifeest weer terug is.

Positief voetbalnieuws. Na een fraaie amateur-loopbaan op hoger niveau meldt Jasper van der Stouw terug te keren bij Olympia’28 waar hij leerde voetballen.

Documentaire
Hasselt en Zwartewaterland halen het landelijke nieuws met alle droevige berichten. Reden voor RTV Oost om een documentaire te maken en uit te zenden. In ‘STEUN, Hoe Hasselt vecht tegen het coronavirus’ tonen de documentairemakers de situatie van binnenuit. Een week lang verblijven de journalisten in Hasselt om verschillende familieverhalen in beeld te brengen. Talkshow Op1 nodigt na de documentaire enkele ‘hoofdrolspelers’ uit aan tafel.

1 mei komt Burgemeester Bilder met een geruststellend bericht: De Hazelaar is (voorlopig) vrij van corona. De rest van de maand komen er vaker positieve berichten met steeds langere periodes zonder nieuwe besmettingen. Maar omdat we inmiddels weten wat het ‘nieuwe normaal’ inhoudt, gaan de afgelastingen door: de Dweildag en het Euifeest verdwijnen van de kalender.

Brand
Brand bij Bodewes. Woensdagmiddag 27 mei stijgen grote zwarte rookwolken op die tot ver in de regio te zien waren. De iconische bakstenen loods, inmiddels al niet meer in gebruik na het sluiten van de werf, staat in lichterlaaie evenals het voormalige kantoor. Brandstichting door spelende jongens blijkt de oorzaak. De brand versneld de afbraak die al op de agenda stond.

Juni is de maand van meer levensruimte en wat lucht voor de horecaondernemers. De terrassen mogen weer open. Met veel binnenlands toerisme in de zomer beleven de café’s een paar goede maanden.

Tattooshop
De gemeente presenteert het ‘Stadsteam’; een groep van ondernemers en vertegenwoordigers die willen meewerken het Hasselter centrum te laten opleven. Hasselt krijg zelfs zijn eerste tattooshop, een unicum. Jan Willem Tebak durft het aan, in combinatie met zijn sportschool en de nagelstudio van zijn vrouw Selina.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore