26 januari 2021 Gebruikers online: 35
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselt Actueel Jaaroverzicht 2020 deel 4/4

Geplaatst op: 31 december 2020

In een korte tijd zag Martin Visscher zijn fokkerij in vlammen opgaan Foto Margit Pelleboer

2020 is bijna voorbij. Vandaag de laatste terugblik op het lokale nieuws in Hasselt. Eenrichtingsverkeer houdt de gemoederen bezig, in Genne brandt een schuur van een hondenfokkerij en de komst van De Knarrenhof zorgt voor politieke beroering.

Begin oktober wil het gemeentebestuur meer gang zetten achter het Centrumplan. Het instellen van eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat en het doortrekken van de parallelweg zijn daarin het voornaamst. Gemeenteraadsleden worden in vergadering over de visie op hoofdlijnen geïnformeerd. Over de visie is overleg met het pas opgerichte Stadsteam waarin winkeliers en ondernemers zijn vertegenwoordigd.
In december wil de gemeenteraad er na dat overleg een klap opgeven, te meer omdat het Stadsteam akkoord is. Maar dan komen er toch protestgeluiden. Een aantal (horeca-)ondernemers geven aan niet gekend te zijn in het plan en blijken tegen de gang van zaken, middels inspreekrecht in de raad , hantekeningeninzameling en interviews in de media. De coalitiepartijen willen vervolgens een voorbehoud in de plannen. Als uit onderzoek blijkt dat eenrichtingsverkeer elders veel problemen oplevert, komt het college met alternatieven naar de gemeenteraad.

Uitrit Breman
Nog meer ophef over infrastructuur in Hasselt. Breman wil een nieuwe aansluiting op de Zwartewaterweg. Raadsleden Eenkhoorn en Smits zijn verbaasd, want vinden het een onveilig punt. Dat vindt inwoner Jan Bruinenberg ook. Hij en sympathisanten schrijven een petitie uit en krijgen bijstand van onder meer VVN en de fietsersbond. Op het protest effect gaat hebben, valt nog te bezien.

Een golf van vernielingen gaat door Hasselt. Bomen, buitenmeubilair en ook de net opgekalefaterde muziektent moeten het ontgelden.

Tragisch nieuws komt uit Genne. Na een grote brand aan de Havezatheweg laten twaalf honden het leven in een fokkerij. Een grote schuur brand volledig uit, en tot in de verre omtrek zijn de rookpluimen te zien.

Knarrenhof
Oktober is ook de maand dat het coronavirus weer oplaait met iedere week weer meer besmettingen. Verschil met het voorjaar is dat het aantal sterfgevallen lager blijft.

Een raadsvergadering over De Knarrenhof veranderde eind oktober plotseling in een aanval van BGZ op wethouder Gerrit Knol. Volgens de nieuwste partij in de gemeente heeft Knol niet integer gehandeld. Hij bemoeide zich met het dossier waarvoor hij niet verantwoordelijk is, terwijl hij vlak in de buurt van de toekomstige Knarrenhof woont. Een Motie van Afkeuring van BGZ kreeg in een vergadering die de schoonheidsprijs niet verdient echter alleen steun van CDA en VVD.
“Dit was een bewuste poging om mij te beschadigen”, meldt een aangeslagen Knol in een interview op Zwartewater FM. “Dit is verder gewoon een wraakactie geweest op wat er eerder dit jaar gebeurde”, vertelde Knol. Daarmee doelde de Hasselter op het feit dat BGZ uit de coalitie werd gezet.

Steeds meer winkelpanden krijgen weer een bestemming. Zo opent BijMarko in november in het voormalige drogisterijpand aan de Nieuwstraat.

Camping
Langs de dijk naar Zwolle opent volgend jaar ook een camperplaats annex camping. Barry en Stefanie van den Berg gaat dit doen naast hun agrarische bedrijf. Een weiland wordt gereed gemaakt voor 25 plaatsen.

Henk-Jan Overmars krijgt het voor elkaar met zijn lobby om een plek vernoemd te krijgen naar de lokale wielertrots Anne van der Breggen. De gemeente gaat akkoord om de De Prinsenhof om te dopen naar naam van de olympisch kampioen.

 

 

 

 

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore