25 januari 2021 Gebruikers online: 44
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Mogelijk windmolen(s) en zonnepark rondom Genne

Geplaatst op: 11 januari 2021

Plekken waar mogelijk windmolens (blauw) en zonneparken(geel) kunnen staan.

Om uiteindelijk energieneutraal te worden, komen er windmolens en zonneparken te staan in Zwartewaterland. Vandaag maakte de gemeente een aantal potentiële locaties, zogeheten ‘zoekgebieden’, bekend via een raadsvoorstel. Voor Hasselt betekent het voorstel dat er mogelijk grootschalige energie-opwekkers bij Genne en richting Stadshagen komen te staan.

De vraag is inmiddels niet óf deze voorzieningen er moeten komen, maar waar. Voor 2030 moet Zwartewaterland namelijk 50 hectare zonnevelden realiseren, 5 windmolens de lucht in helpen en 160.000 zonnepanelen op daken hebben liggen. Dat is slechts het eerste deel. Tussen 2030 en 2050 moeten die 50 hectare aan zonnepanelen opgekrikt worden naar 80 hectare. Daarnaast komen er na 2030 nog 1 tot 5 windmolens bij. Een pretje is het niet, maar de gemeente heeft weinig keuze. “We moeten niet de kop in het zand steken, we moeten om naar duurzame energie”, stelt wethouder Rietman.

Plekken voor windmolens moeten aan veel eisen voldoen. Ze mogen niet te dicht bij woningen staan, niet te dicht bij wegen of hoogspanningskabels en weidevogelgebied is ook geen optie. Ook gebieden als ‘Nationaal Landschap’ en Natura 2000 zijn uit den boze, waardoor de Mastenbroekerpolder en de Barsbeker Binnenpolder al afvallen. Wat overblijft is nu dus aangemerkt als ‘zoekgebied’. De komende maanden zal uitgedokterd moeten worden wat de meest geschikte locatie(s) is of zijn.

De gemeente heeft twee gebieden op het oog om windmolens te planten: aan de Stouweweg in Zwartsluis, op de gemeentegrens met Staphorst, of in het buitengebied van Genne richting de Lichtmis. Om zonne-energie op te wekken heeft de gemeente vier locaties op het oog: de weilanden aan de Kamperzeedijk, de weilanden langs de N331 tussen Hasselt en Stadshagen, de weilanden aan de Stouweweg in Zwartsluis en de landerijen rondom Genne.

Dat er nu vier plekken zijn aangewezen, wil niet zeggen dat op al deze locaties ook windmolens en/of zonnepanelen komen te staan. “In theorie kan het misschien wel in één van de aangewezen zoekgebieden. Maar het kunnen er ook twee of drie worden. Dat is allemaal afhankelijk van de opbrengst. Verder staat of valt allemaal met het draagvlak van de bevolking. Afgelopen week hebben we 1000 brieven de deur uit gegaan richting aanwonenden van de aangewezen locaties. Waar mogelijk kunnen we ook samenwerken met aangrenzende gemeentes zoals Staphorst en Zwolle”, meldt wethouder Rietman

Volgende week donderdag wordt tijdens de raadsvergadering gestemd over de kaart met mogelijke zoekgebieden. Er worden nog geen knopen doorgehakt over waar de molens van 150 meter hoog en de zonnepanelen komen te staan, dat volgt in een later stadium.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Eén reactie op “Mogelijk windmolen(s) en zonnepark rondom Genne”

  1. Beste wethouder Rietman,

    Ik begrijp niet dat er wordt gezegt dat er bijna geen keuze voor een plek is. Er is besloten om de industrie van Genemuiden (die bijna groter is dan Genemuiden zelf) uit te breiden richting Hasselt. Waarom is deze locatie niet meegenomen als optie? Een antwoord waarin ik hoor: “dat wisten we toen nog niet” is uiteraard onacceptabel. Genne is een prachtig en rustig natuurgebied. Daar kunnen nooit windmolens komen. Hier kan beter over nagedacht worden! Wederom niet doordachte keuzes zoals ik afgelopen jaren veel heb gezien. Helaas….

Nightstore