8 december 2021 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

PKN: ‘Stop met zingen in de kerk’

Geplaatst op: 14 januari 2021

Het moderamen van de generale synode binnen de Protestantse Kerk in Nederland adviseert gemeenten dringend niet te zingen tijdens de kerkdienst. Dit advies geldt in ieder geval tot 9 februari, de huidige einddatum van de lockdown. Veel kerken zijn al overgestapt op online, maar vaak stond er nog een klein koortje in de kerk te zingen tijdens de online dienst.

De grote zorgen van de overheid over de opkomst van de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus waren één van de redenen om dit advies uit te brengen. De situatie in twee gemeenten waar zingen waarschijnlijk een bron van besmetting is geweest is ook meegenomen bij het vaststellen van dit advies.

De PKN vertelt: “Het moderamen adviseert gemeenten met klem in ieder geval de komende vier zondagen, dus tot en met 7 februari 2021, tijdens de kerkdienst in het geheel niet te zingen. Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd. De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol, aldus het moderamen. Dat advies geldt ook voor het opnemen van liederen in een doordeweekse setting, met een klein aantal mensen. Dan zijn de risico’s namelijk net zo aanwezig.”

Ds. Marco Batenburg, preses generale synode, vult aan: “Ik realiseer me heel goed dat deze boodschap bij velen hard aankomt. Ook in het moderamen ervaren we pijn bij dit advies. Samenzang was al veel langer niet mogelijk, maar dat in diensten nu helemaal niet meer kan worden gezongen is echt heel verdrietig. Met elkaar verlangen wij intens naar het moment dat we als gemeente weer kunnen samenkomen. Tegelijkertijd geloven we dat deze omstandigheden voor God geen belemmering zijn om door te gaan met Zijn werk in ons leven, in de kerk en in de wereld. Laten we ons daaraan vasthouden, en elkaar aansporen om het van Hem te blijven verwachten.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Nightstore