24 januari 2022 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Wordt 2021 het jaar van het thuiswerken?

Geplaatst op: 16 januari 2021

In 2020 werkten meer dan 6 miljoen Nederlanders op vaste basis. Van deze 6 miljoen mensen werkte naar schatting van het CBS ongeveer 20% vanuit huis. Waar eerst huiverig gereageerd werd door de werkgevers, bleek thuiswerken in de meeste gevallen juist tal van voordelen te hebben. De productiviteit daalde niet, maar ging in de meeste gevallen juist omhoog. Door het wegvallen van de reistijd hielden de werknemers daarnaast vaak meer tijd over voor zichzelf.

Begin 2021 werden de maatregelen verlengd. Opnieuw werd thuiswerken genoemd door Rutte. Wordt 2021 het jaar van het thuiswerken, waarbij we eindelijk echt afrekenen met de 9 tot 5 mentaliteit?

Filevrij, onafhankelijk van tijd en plaats, maar tegelijkertijd een beroerde houding

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat veel van de werknemers weinig problemen had met het werken vanuit huis. Geen ochtenden en avonden meer in de file, gewoon kunnen werken waar je wilt en uiteraard de vrijheid om gewoon je eigen koffie te drinken (in plaats van de automatenkoffie op het werk). Menig werknemer zou dit graag de standaard zien worden voor de komende jaren, zeker omdat er dagelijks meer tijd overblijft én zij zelf hun werk in kunnen delen zolang zij de targets maar halen.

Voor de ondernemers zelf bleken ook veel voordelen verbonden aan het thuiswerken. De productiviteit steeg, de kosten daalden in de meeste gevallen (in sommige gevallen zelf sterk wanneer al het personeel vanuit kon werken). Na de eerste twijfels kozen veel werkgevers ervoor om de periode van thuiswerken te verlengen, zelfs voordat de regering hiertoe opriep.

Nadelen zijn er echter ook. De klachten, fysiek en mentaal, zijn namelijk ook toegenomen onder de thuiswerkers. Niet heel verrassend, want de overgang naar een thuiskantoor was zo plotseling dat mensen vaak aan kamertafels gingen werken. Aangezien het ‘tijdelijk’ zou zijn, is ook vrij weinig geïnvesteerd in het kantoor aan huis. En dat is iets waar we verandering in moeten brengen.

Bij meer thuiswerken, inmiddels voor onbeperkte tijd of zelfs vast, horen goede kantoormeubelen. Een goede plek om te kunnen staan of zitten, een tafel of bureau op hoogte en een goed scherm om op te werken in plaats van een liggende laptop.

Met de warme zomermaanden is het verstandig om nu ook alvast na te denken over airco óf een plek om buiten te kunnen werken wanneer het binnen te heet wordt. Heb je nog geen plek om buiten te werken uit de zon of ergens overdekt, kijk dan zeker eens op terras-windscherm.nl waar je alles vindt wat je nodig hebt.

Wordt 2021 het jaar van het thuiswerken?

De kans is groot dat we in 2021 meer thuiswerkers zien, waarbij het ook niet langer gaat om een tijdelijke insteek. Goede voorbereidingen en overleg met de werkgever zijn daarbij belangrijk om dit succesvol te laten verlopen voor iedereen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Nightstore