20 april 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Aantal besmettingen stijgt van 43 naar 53

Geplaatst op: 28 januari 2021

Tussen 18 en 24 januari werden 53 mensen uit Zwartewaterland positief getest op COVID-19. Eén inwoner van de gemeente is afgelopen week overleden aan de gevolgen van het virus. 

Burgemeester Bilder nam de luisteraars van Zwartewater FM vanavond weer mee in de cijfers: “Net als vorige week hebben we geen cijfers per kern ontvangen, dit vanwege het datalek bij de GGD.” Ook heeft de gemeente om diezelfde reden niet inzichtelijk hoeveel mensen uit de gemeente zich hebben laten testen. Wel is duidelijk dat afgelopen week de meeste mensen besmet raakten in de leeftijdscategorie 21 tot 40 jaar.

De resultaten van de zware lockdown zijn in Zwartewaterland nog niet enorm zichtbaar in de cijfers. Bilder zegt daarover: “In die zin is het bij ons behoorlijk hardnekkig. We zitten aardig hoog met de cijfers, vergeleken met de rest van onze regio. Zwartewaterland zit dus niet in het gebied waar de ontwikkelingen het meest gunstig zijn. Verder zijn we best tevreden over de wijze waarop de Zwartewaterlander zich aan de avondklok houdt.” Ook bij een actie van de politie in de gemeente, waarbij tientallen automobilisten na 21.00 uur werden gecontroleerd, werd slechts één boete uitgedeeld vanwege een niet-geldige verklaring.

Bij uitvaarten mogen volgens de landelijke regels maximaal 50 personen aanwezig zijn inclusief eventuele ‘erehaag’. Voor uitvaarten is nu een regionale coulanceregeling vastgesteld. Als het aantal eerste- en tweedegraads uitgenodigde familieleden boven de 50 uitkomt, mogen daarnaast nog tien extra gasten langskomen die geen familie zijn van de overledene. Onder eerste graad rekent men (adoptie)ouders en (adoptie)kinderen. Grootouders, kleinkinderen en broers en zussen vallen onder de tweede graad. De gemeente wil in dit soort situaties ook meedenken in de mogelijkheden.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour