25 april 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zwembad opent vrijdag de deuren

Geplaatst op: 1 maart 2021

Foto: Zwembad Hasselt

Het Hasselter openluchtbad gaat vrijdag open. Stichting Zwembaden Zwartewaterland (SZZ) wil zo verschillende doelgroepen de mogelijkheid bieden om hun baantjes te trekken: van recreanten, ouders en hun kinderen tot verenigingen.
Het idee om Zwembad Hasselt deze winter open te stellen, leefde al langer. Om zo zwemliefhebbers – vooral ook kinderen – in deze lockdown buiten te kunnen laten sporten. Een te hoog grondwaterpeil gooide tot voor kort roet in het eten. “We konden daardoor het zwemwater niet verversen”, legt zwembadmanager Raymond Spijkerman uit. “Omdat anders de buitendruk op de duikkuil te hoog zou worden. Onlangs maten we het peil nog eens en tot mijn verbazing was dit een meter lager geworden. Zodat we op een verantwoorde manier het oude water eruit konden pompen en nieuw water erin konden laten lopen.”

Op temperatuur
SZZ deed meteen ook een aanvraag bij de gemeente om -na De Kragge in Zwartsluis- het tweede bad te openen. Die reageerde enthousiast, evenals Veiligheidsregio IJsselland. Inmiddels begint het water al goed op temperatuur te komen, zodat Spijkerman verwacht eind deze week open te kunnen. “De watertemperatuur stijgt met 2 graden per dag”, legt Spijkerman uit. “Vrijdag is die dan hopelijk 25 graden. Maar vanaf 21 graden is zwemmen al goed mogelijk, dus vóór het weekend kunnen we sowieso open.”

Zwemlessen
Zwemlessen zullen voorlopig niet worden gegeven in Hasselt, omdat dat nog niet verantwoord kan. Spijkerman: “Het gaat in totaal om 1.200 leerlingen. De lesgroepen zouden te groot worden om alle kinderen warm in het water te kunnen houden. Wij willen daarin niet pionieren. We hopen dat er snel versoepelingen komen, zodat we weer binnen zwemlessen kunnen geven. Zowel in De Kragge als Bestevaer in Genemuiden. Tot die tijd geven wij ouders graag tips als ze bij ons buiten komen zwemmen met hun kinderen.”

Coronaproof
SZZ wil benadrukken dat zwemmen coronaproof mogelijk is. “We zien erop toe dat overal de gewenste afstand kan worden gehouden”, legt Spijkerman uit. “We hebben looproutes en kleedruimten in de open lucht. Door een strak protocol voldoen we aan de eisen die de gemeente en Veiligheidsregio stellen. Ook zien we streng toe op de zwemtijden. We merken dat dat in Zwartsluis heel goed gaat. Mensen weten ook waar het om gaat. Zwemmen is nu alleen mogelijk als ze zich goed aan de regels houden.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour