8 december 2021 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Vier op de vijf Nederlanders ervaart regelmatig stress, maar wat is de oplossing?

Geplaatst op: 22 maart 2021

Verschillende meningen over Corona waar je mee om moet gaan, je telefoon waarop jij de hele dag bereikbaar bent… Of natuurlijk berichtjes op sociale media die je constant vertellen dat je net even wat meer je best moet doen, aangezien jouw oude klasgenootjes het toch wel heel leuk lijkten te hebben op hun Instagram. Allemaal kleine momentjes die een lichte vorm van stress met zich mee kunnen brengen. Stress zit in een klein hoekje, maar veel kleine stress prikkels kunnen flinke gevolgen hebben. Uit onderzoek blijkt dat stress de belangrijkste oorzaak is van zowel mentale als fysieke klachten. Eén op de zeven werknemers heeft last van burn out klachten en 5 miljoen mensen ervaren dagelijks slaapproblemen. Stress is dus een probleem! Maar waar komt het vandaan en wat kunnen we eraan doen?

Maar liefst 78% van de Nederlanders ervaart regelmatig stress, een cijfer dat de laatste jaren alleen maar groeit. De meeste mensen kunnen prima ontspannen door bijvoorbeeld te kijken naar televisie, een goed boek te lezen of door te sporten. Toch is het effect hiervan niet blijvend. Er zijn namelijk twee grote onderliggende oorzaken van stress: in ons hoofd zijn we ofwel in het verleden, ofwel in de toekomst. Maar liefst 80% van onze tijd besteden we aan het leven in de toekomst of in het verleden. Dit betekent dat wij zonder oefening slechts 20% van de tijd in het “nu” zijn. We zijn voortdurend allerlei films aan het afspelen van gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden of nog moeten plaatsvinden. Stress is hiervan het gevolg en mindfulness is de oplossing!

Mindfulness is erop gericht om volledig in het heden te kunnen zijn. Te genieten van datgene dat er nu is, zonder oordeel en verwachtingen. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness is overduidelijk. Mindfulness loont! Er zijn talloze voorbeelden te noemen. Zoals een verbeterd reactievermogen en concentratie, Toenemend empathisch vermogen, afnemende kans op een burn out, een sterker immuunsysteem of afname van angst en depressie. Ook gunstige effecten voor mensen met verslavingen, afname van chronische pijn, verbetering van de algehele levenskwaliteit en een toename van controle over je emoties behoren tot de vele voordelen. Samengevat verbetert mindfulness dus je psychologisch functioneren, lichamelijke gezondheid en algehele levensvreugde.

Door middel van Mindfulness kun jij dus een leuker leven leiden. Een andere manier om met stress om te kunnen gaan, is om je beter bewust te worden van jouw patronen van binnenuit. Want hoe komt het dat je bepaalde dingen niet van je af kunt gooien, dat je het eng vindt om voor grote groepen te staan of dat het je maar niet lukt om gezond te eten (terwijl je dat toch echt wilt… Om bewust te worden van die onbewuste processen, kun je kijken naar NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Want hoe tof zou het zijn als jij een handleiding voor jouw brein zou hebben, zodat je kunt bereiken waar je altijd al van gedroomd hebt? Mocht jij het interessant vinden om actief bezig te zijn met het veranderen van jouw leven in positieve zin, dan kan het leuk zijn om hier eens een gratis webinar of informatieavond te volgen. Want een leuker leven… Kun je leren!

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore